szerző:
Eduline

A nyári szünet valójában nem olyan felhőtlen időszak, mint ahogy azt gondolnánk, és nem csak a szülők számára.

©

A felhőtlen pihenés más egyéb, nem túl pozitív következményekkel is jár. Az Economist című gazdasági hetilap összegzése alapján a hvg.hu megírta, hogy lehet akármilyen hosszú a szünet, felügyelőről és ennivalóról a vakáció idején minden családnak gondoskodnia kell, ez pedig pénzbe kerül. Különösen a szegényebbek kerülnek ezekben a hetekben még nehezebb helyzetbe - írják.

„Míg a jómódú szülők nyári táborba, külföldi utazásra küldik a gyermekeiket, addig a szegényebbeknek erre nincs lehetőségük” – fogalmazott egy amerikai civil szervezet, a Nyári Oktatási Szövetség képviselője, Matthew Boulay.

A cikk szerint ez különösen azoknak a családoknak érvágás, ahol a gyerekek tanév közben ingyen kapják az ennivalót az iskolában. A különbségek azonban csökkenthetők lennének, ha a kedvezőtlenebb helyzetű gyerekek a szünetekben eljutnának táborokba vagy más fejlesztő foglalkozásokon vehetnének részt, a tapasztalatok viszont éppen azt mutatják, hogy ezekből éppen ők maradnak ki - írja a hvg.hu, hozzátéve: vagyis a hosszú nyári szünetet éppen a leghátrányosabb helyzetű gyerekek sínylik meg.

Ilyen lesz a 2018/2019-es tanév első féléve: íme, a legfontosabb dátumok

Mikor kezdődik a 2018-as őszi érettségi szezon? Mikor lesz az őszi és a téli szünet, és mikor startol a középiskolai felvételi? A tanév 2018. szeptember 3-án, hétfőn kezdődik - derül ki a 2018/2019-es tanév rendjéről szóló rendeletből. A tanítási napok száma 181, a szakgimnáziumokban 179, a gimnázumokban és a szakközépiskolákban 180, ennyiszer kell iskolába menni szeptember és június között.