szerző:
Eduline

Múlt heti cikkünk sikerén felbuzdulva újabb válogatást készítettünk a legjobb helyesírási tesztekből - próbáljátok ki, mit tudtok. Siralmas az eredmény? Elő a helyesírási szabályzattal!

©

1000 kérdéses helyesírási teszt

A lilli.hu 1000 kérdéses helyesírási tesztjét azoknak ajánljuk, akiknek sok-sok szabadidejük van, ezer szó helyes alakját megadni ugyanis sok idő - még akkor is, ha valaki profi. Persze nem feltétlenül kell válaszolni az összes kérdésre, a rendszer figyelembe veszi az értékeléskor, hány feladatot oldottatok meg, és az alapján adja meg a százalékos eredményt.

Ly vagy j?

A kvízpart.hu-n találtunk rá erre a tesztre. Aligha felnőtteknek állították össze, legfeljebb egy általános iskolásnak okozhat gondot egy-két kérdés - legalábbis erre jutottunk, amikor választanunk kellett a "dió", a "dijó" és a "dilyó" változat közül.

Csak ötször lehet hibázni

Hol máshol találtunk volna rá kedvenc helyesírási tesztünkre, ha nem egy általános iskola oldalán? A teszt közepesen nehéz, a többségnek valószínűleg csak a földrajzi nevek és a betűrend okozhat némi problémát. Fontos: az idő számít, és legfeljebb ötször lehet rossz választ adni. Ha megvolt az öt, vége a játéknak. Még tesztelnétek? Itt három újabb helyesírási tesztet találtok.

Melyik a tíz legidegesítőbb helyesírási hiba? A Helyesírás blogról válogattunk:

Helyes Hibás
Argentína, argentin Argentina, argentín
bújik, bújtat, bujdokol bujik, bujtat, bújdokol
ELTE-n ELTÉ-n
e havi ehavi
ekképp, ekképpen eképp, eképpen
Firefoxszal Firefoxal, Firefoxxal, Firefox-szal
guggol gugol
hároméves három éves
higgyétek, higgy higyjétek, higyj
légi forgalom légiforgalom