szerző:
Eduline

Egyetért a januári diáktüntetésen elhangzott követelésekkel a Civil Közoktatási Platform (CKP).

©

„Az oktatási kormányzat sem hagyhatja figyelmen kívül a diákok 12+1 pontban megfogalmazott, reális követeléseit, sőt tárgyalási alapként kell kezelnie azokat” – írja közleményében a Civil Közoktatási Platform.

Ultimátumot adtak a kormánynak a tüntető diákok. De mit is követelnek?

Több ezren tüntettek péntek este Budapesten igazságosabb, demokratikusabb, diákközpontú és modern, a tanulókat nem túlterhelő oktatási rendszerért, sőt ultimátumot is adtak a kormánynak. De pontosan mit követelnek a diákok? A diákok tizenkét pontban foglalták össze követeléseiket, amelyekre - hangzott el a demonstráción - január 31-ig várnak jogszabályi garanciát a kormánytól.

Kiemelik: a követelések egy része – a 8 óra előtti tanítás tilalma, a felsőoktatási keretszámok visszaállítása, a diákolimpiáért járó többletpont, a szakmai érettségi választhatóvá tétele, a diákönkormányzatot segítő tanár választásába történő beleszólás – azonnal, érdeksérelem nélkül és igazán egyszerűen teljesíthető. „Más követeléseik – az érettségivel kapcsolatos változások felmenő rendszerben való bevezetése, a szabad véleménynyilvánítás korlátozásának tiltása, a világnézetileg semleges oktatás elérhetővé tétele – már most is szerepelnek a jogszabályokban. A diákok joggal tartanak igényt ezeknek a szabályoknak a betartására, a jogsértések helyrehozatalára” – írják.

A CKP szerint megalapozottak a kevésbé egyszerűen végrehajtható követelések is. „Amennyiben az oktatási kormányzat felhagy elutasító hozzáállásával, sor kerülhet a követelések pontosítására, a megvalósításukhoz szükséges feltételek meghatározására, az oktatásban érintett egyéb szereplőkkel való egyeztetésre” – zárul a közlemény.

Ne kényszerüljünk külföldre - pénteken ismét utcára vonulnak a diákok

Pénteken a diákok az "oktatási rendszerváltásért" vonulnak az utcákra, eddig több ezren jelezték az esemény Facebook-oldalán a részvételüket. Február 23-án, pénteken 17:30-tól tüntetést tartanak az oktatási rendszerváltásért, a Deák Ferenc térről indulva közösen a Parlament elé vonulnak majd.