szerző:
Eduline

Kiszámoltuk, mennyit keresnek szeptembertől a pedagógusok, utánajártunk, miért nem kerülnek be magyar egyetemek a felsőoktatási világrangsorok élmezőnyébe. Megnéztük, milyen változások várhatók a közoktatásban, és milyen szabályok vonatkoznak majd 2018-tól az ingyenes nyelvvizsgaszerzésre. Ezek voltak a hét hírei.

Ennyit keresnek októbertől a pedagógusok

Kiszámoltuk, pontosan hány forinttal lesz több a pedagógusok bankszámláján 2017 októberétől (a hónap elején érkezik az első emelt fizetés). A legrosszabbul a középfokú végzettségűek járnak, mindössze néhány száz forintos béremeléssel számolhatnak, egy 15-17 ledolgozott évvel rendelkező iskolai dolgozó például 176 021 helyett 176 610 forintot kap majd - bruttó összegről van szó.

©

Az alapszakos/főiskola, valamint mesterszakos/egyetemi diplomás pedagógusok jobban megérzik majd a béremelés utolsó lépcsőjét. A pedagógus I fokozatban a 3-5 éves tanítási tapasztalattal rendelkezők főiskolai diplomával eddig bruttó 212 541, 2017 őszétől 219 240, egyetemi diplomával eddig 235 317, ezután 243 600 forinttal számolhatnak. A pontos bruttó összegeket itt találjátok.

BME-ELTE: egy időre rendeződött a helyzet

Mégsem lesz káosz ősszel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az intézmény gazdaságtudományi karáról távozott negyven oktató hiánya miatt: az egyetem megállapodott az oktatókat átvevő ELTE-vel, hogy kölcsön-, illetve részmunkaidőben visszaveheti őket. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Közoktatás: újabb átalakítás előtt?

Nem minden évfolyamon lesz kötelező az egész napos iskola, jön a kötelező középiskolai felvételi, átalakulhat a tanítási szünetek rendje - az elmúlt hetekben-hónapokban legalábbis ilyen közoktatási javaslatok kerültek elő. Ha mindegyikre rábólint a kormány, nagy változások jönnek az iskolákban. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Újabb egyetemi világrangsor

Nyilvánosságra hozták az Academic Ranking of World Universities listát, ismertebb nevén az ARWU-rangsort. A legjobb nyolcszáz közé három magyar egyetem került. De miért nem tudja megelőzni az ELTE és a szegedi egyetem a varsói egyetemet vagy a prágai Károly Egyetemet? A teljes cikket itt olvashatjátok el.

©

Indul a jelentkezés az őszi érettségire

Szeptember 5-ig jelentkezhettek a 2017-es őszi érettségire - közölte oldalán az Oktatási Hivatal. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Ingyenes nyelvvizsga: újabb részletek derültek ki

A következő három évben évi mintegy hárommilliárd forintot különít el a kormány a fiatalok első sikeres nyelvvizsgájának ingyenessé tételére - áll a Magyar Közlönyben hétfőn közzétett kormányhatározatban. Egyre több részletet lehet tudni az ingyenes nyelvvizsgáról. A teljes cikket itt olvashatjátok el.