szerző:
MTI

A következő tanévben is folytatódik az uniós társfinanszírozású iskolagyümölcs-program. Az általános iskolák 5-6.

©

A következő tanévben is folytatódik az uniós társfinanszírozású iskolagyümölcs-program. Az általános iskolák 5-6. évfolyamán tanulók is részt vehetnek a kezdeményezésben - közölte honlapján a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Fontos változás a 2013/2014. tanévtől a programban való részvételhez szükséges megállapodásokat nem a köznevelési intézményeknek, hanem az intézmények fenntartóinak kell megkötniük a szállítókkal.

A támogatás mértéke legfeljebb tanulónként heti bruttó 200 forint. A forrás a termék árán felül tartalmazza a szükséges tárolási, csomagolási és logisztikai költségeket. A gyerekeknek hetente legalább kétféle zöldséget és gyümölcsöt kell kapniuk.

A vidékfejlesztési tárca már tavaly jelentősen könnyítette az iskolagyümölcs-program feltételeit. Így a köznevelési intézmények - a fenntartóikon keresztül - egyszerűbben igényelhetik a termékeket, illetve a szállítók és a hatóságok adminisztrációja is csökkent - tájékoztat a kormany.hu.

Az Európai Bizottságnak az európai iskolagyümölcs-programról készült jelentése szerint a program sikeres, és megfelelő eszköz arra, hogy a gyermekek, illetve a szülők fogyasztási szokásait kedvezően befolyásolja - közölte az év elején közzétett tájékoztatójában a VM.

Az MTI korábbi információja szerint a bizottság éppen ezért azt javasolja, hogy a programra fordítható összeget emeljék 90 millióról 150 millió euróra, az uniós szerepvállalás mértékét pedig 50-ről 75 százalékra, a felzárkózó térségekben - mint amilyen egy kivételével az összes magyarországi régió - 75-ről 90 százalékra.

A bizottság adatai alapján a program a résztvevő 24 országban a 2010/11-es tanévben 8 millió gyerekhez összesen 43 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt juttatott el.

Magyarország az elejétől kezdve részt vesz az európai iskolagyümölcs-programban. Az év elején - azaz a mostani tanévben - mintegy 1800 iskola csaknem 300 ezer alsó tagozatos diákja jutott így zöldséghez és gyümölcshöz. A program magyarországi éves költségvetése, az uniós és a saját forrásokat is számítva a kezdeti 872,5 millió forintról 2,35 milliárd forintra nőtt - áll az év elején tartott mezőgazdasági tanács üléséről készült összefoglalóban.