szerző:
Eduline

A tüntető csoportok vezetői és a szakszervezetek többször arra kérték a pártokat, hogy távolságtartással kezeljék a pedagógusok tiltakozását, a Jobbik frakciója azonban hétfőn kockás ingben tervez megjelenni a parlamentben. Egy szélsőbaloldali tiltakozó csoport inkább a barna inget javasolja nekik.

©

Közleményben jelentette be a hétvégén a Jobbik, hogy a hétfői parlamenti ülésen a frakció tagjai is kockás ingben terveznek megjelenni, szolidaritást vállalva a tanárokkal. A bejelentésre reagálva a hétvégén egy Facebook eseményt hívott életre egy bizonytalan hátterű, szélsőbaloldali jegyeket mutató csoport a Lázadók Közössége, amely a szakszervezetektől és az ismert tiltakozó csoportoktól függetlenül tevékenykedve felszólítja a szélsőjobboldali pártot, hogy ne telepedjen rá az tanárok és diákok tiltakozására - már amennyiben elfogadható, hogy ők megtehetnék.

A Jobbik többször az elmúlt 25 év csődjének nevezte az integrált oktatást, élen a parlamenti oktatási bizottságban tevékenykedő Dúró Dórával, aki a spontán szegregáció kialakulásában látja ennek igazi tünetét. A párt többször kiemelte, hogy a lemaradó rétegek fejlesztésre szoruló diákjai számára külön csoportokat hoznának létre, egy vegyes integrált-szegregált rendszert kialakítva.

Oktatási szakemberek azonban a spontán szegregációban a hiányosan végrehajtott integrált oktatást látják, a rendszer tökéletesítését várva a kormánytól, illetve a meglévő jogszabályok maradéktalan betartatását. Az integrál oktatás terén azzal érvel a szakma, hogy míg a jó tanulókat nem húzzák vissza, addig a lemaradók inkább a közelíteni tudnak az osztályok átlagához egy inspirálóbb közegben. Dúró Dóra szerint ezek inkább "politikai vélemények", nem szakmaiak - mondta az ATV-nek.

A szegregáció tipikus esete, "mintapéldája" lett a gyöngyöspatai roma általános iskolások kálváriája, akiket az iskolában a sokkal fiatalabb korosztályoknak szánt könyvekből tanították, külön mehettek az étkezőbe, de még külön wc-t is kellett használnia a roma tanulóknak. A gyenge oktatás miatt többük be sem tudta fejezni a középiskolát, így még szakmát sem szerezhetett, most több száz millió forint kártérítésért perelik a Kliket.

Lázadók Közössége úgy fogalmaz, hogy a Jobbikosok inkább barna inget viseljenek hétfőn - utalva ezzel a náci Németország idején az SA félkatonai szervezet egyenruhájára.

A szakszervezetek illetve a tanári tiltakozást vezető csoportok egyelőre nem reagáltak a Jobbik akciójára.