szerző:
Eduline

Nyirő Lajos mellett Izaura is bekerülhetne a Nemzeti Alaptantervbe, hiszen őt is sokan szívesen látnák benne, de ez a...

Tovább folytatódik a kötelező és ajánlott olvasmányok listájáról
©

Nyirő Lajos mellett Izaura is bekerülhetne a Nemzeti Alaptantervbe, hiszen őt is sokan szívesen látnák benne, de ez a szempont butaság – mondta Parti Nagy Lajos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az író szerint Nyirő nem irodalmi munkássága miatt vált a múlt héten nyilvánosságra hozott NAT részévé, hanem azért, mert azt akarták, hogy bekerüljön.

Az új alaptanterv irodalmi részét éles hangon kritiázálta a Magyartanárok Egylete is, korábbi közleményükben azt írták, elfogadhatatlannak tartják, hogy "politikai nyomásra olyan szerzők kerüljenek bele a Nemzeti alaptantervbe, akiknek az értékelésében viszonylagos tudományos konszenzus sincs".

Hozzátették: Szabó Dezsőt, Nyirő Józsefet és Wass Albertet erdélyi származásukon kívül "csak műveikben is erőteljesen megnyilvánuló antiszemitizmusuk kapcsolja össze", az erdélyi irodalom Tamási Áron, Dsida Jenő, Székely János és Sütő András alkotásai révén a fenti szerzők nélkül is jelen van az iskolai tantervekben.