Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina

Megtalálta táncpartnerét az a dunavarsányi középiskolás, aki egy hete még azt hitte: kerekesszékes diákként nem táncolhat a szalagavatóján. Három nap alatt több mint 13 ezren osztották meg a Facebookon azt a felhívást, amellyel Sumits Nikinek keresett partnert egyik ismerőse – és bár gyorsan kiderült, hogy aki lájkol és megoszt, az nem feltétlenül hajlandó segíteni, a végzős lány álmát egy (újabb) BKV-sofőr és egy különleges tánccsoport mégis valóra válthatja.

„Nem, nem tudok táncolni. Egyetlen alkalommal táncoltam, az eljegyzésemen” – szögezi le már beszélgetésünk elején Marton László, aki elsőként jelentkezett a végzős lány családjánál azzal: szívesen lenne Sumits Niki táncpartnere. Egy hét telt el azóta, hogy a napi bölcsességek és a "gyors meggazdagodást" ígérő Facebook-posztok között feltűnt egy szokatlan felhívás. „Keresek egy bevállalós kerekesszékes fiút, aki nem parázik egy 19 éves diáklánykától, és segítné az álmát megvalósítani úgy, hogy táncol vele a szalagavatóján” – három nap alatt több mint 13 ezren osztották meg ezt a rövid üzenetet, és sorra jelentkeztek a potenciális táncpartnerek. Niki történetének első részét itt olvashatjátok el.

Egy újabb BKV-sofőr

Hogy a választás mégis - az eredeti Facebook-poszt szerzőjéhez hasonlóan - a BKV-sofőrként dolgozó Marton Lászlóra esett, nem csupán annak köszönhető, hogy ő volt az első, aki a felhívás elolvasása után megkereste a családot. A 13 ezer facebookozó és a több mint ötven jelentkező közül ő volt az egyetlen, aki nemcsak ígérte, hanem el is ment az első, szombati próbára. Tudta, mire vállalkozik. „Édesanyámnak volt egy kerekesszékes élettársa. Egyszer úgy döntöttem, kipróbálom, milyen kerekesszékkel közlekedni. Egész nap abban ültem, boltba mentem, ügyeket intéztem. Így aztán tudom, nemhogy egy tánc, a leghétköznapibb feladat is kihívást jelent” – mondja.

Hogy sem ő, sem a kerekesszékes diáklány nem próbálkozott még a tánccal, egyelőre senkit nem aggaszt. Sumits Niki ugyanis nemcsak partnert kapott, Tóth Emese rendezvényszervezőtől fellépőruhát, egy különleges tánccsoporttól és egy - ún. kombitáncot űző - párostól pedig szakmai segítséget is. Antal Katalin évek óta táncol Rozbora Andrással, több versenyen és rendezvényen is részt vettek már. A kombitánc stílusában ugyanis pont olyan, mint bármelyik más produkció, az egyetlen különbség, hogy egy kerekesszékes és egy álló partner táncol együtt, és nem mindig a férfi vezet – az irányítja a mozgást, aki áll, akár férfi, akár nő.

Sumits Niki (középen) a ParaDance Company két tagjával
©

Bár a Magyar Táncsport Szakszövetség nemrég a kombitáncot is felvette a szakágak közé, még mindig kevés kerekesszékes ember táncol. Körülbelül hatvan mozgássérült ember van az országban, aki valamilyen formában már foglalkozott a tánccal, tizenkilenc táncost versenyzőként regisztráltak – mondja Jegonyán Okszána, a Magyar Táncsport Szakszövetség fogyatékossággal élő emberek táncsportjáért felelős elnökségi tagja, a koreográfia kidolgozója, aki azt is elismeri, valóban nehéz rávenni a kerekesszékes embereket arra, hogy kipróbálják magukat. Ezen akár Niki szalagavatója is változtathat.

"Nagyon akarja, úgyhogy nem lesz gond"

A két páros a tervek szerint együtt táncol a szalagavatón, majd a ParaDance Company is csatlakozik hozzájuk. A 2012-ben létrehozott, nyolctagú csoportban egy táncos kivételével mindenki kerekesszékes – ennek ellenére a swingtől az argentin tangón át a showtáncig minden stílust kipróbáltak már. Mészáros Gabriella, a csoport vezetője szerint nem lesz könnyű dolga a diáklánynak, mert csak egy hónapja van arra, hogy megtanulja a koreográfiát, és hogy elsajátítsa, hogyan irányíthatja a kerekesszéket, "de nagyon akarja, úgyhogy nem lesz gond".

Azt mondja, pontosan tudja, mit érezhetett Niki, amikor rájött, hogy ő nem táncolhat a szalagavatóján, „amikor én voltam végzős, fel sem merült, hogy én is részt vehetnék a táncban”, de ahogy a dunavarsányi diáklány, ő sem hibáztatja osztálytársait és tanárait. „Akkor még nem volt ennek kultúrája, mostanában szerencsére egyre több helyen lehet kerekesszékes táncosokat látni” - teszi hozzá.

Az első táncpróba estig tartott. Marton László azt tanulta meg, hogyan kell irányítania a középiskolást, Sumits Niki - aki az egyik szünetben odasúgta nekem: még soha nem figyeltek rá ennyien - a kerekesszék irányítását gyakorolta, a szülők pedig a könnyekkel küszködtek, de - miután a diáklány felpróbálta a keringőruhát, majd némi gyakorlás után megvolt élete első apa-lánya tánca - hiába.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!