szerző:
Eduline

Eleve nem tartják megtanulhatatlannak a magyar nyelvet a külföldről frissen érkezett cserediákok, ám egy kis itt töltött idő után még optimistábbak – erre jutott az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány online felmérése.

©

A felmérésben résztvevők diákok gyakorlatilag nulla nyelvtudással érkeztek Magyarországra, három hónap után azonban mindössze a megkérdezettek tizede állította azt, hogy egy szót sem ért osztálytársai magyar mondataiból.

A megkérdezettek szerint a fogadó szülőktől lehet a leghatékonyabban nyelvet tanulni, hiszen a középiskolás diákoknak szállást adó felnőttek kevésbé használnak közvetítő nyelveket.

Kapcsolódó cikkek

Programok sosem váltják ki a nyelvtanulást

Így állnak a magyar diákok nyelvtanulás terén

Félévnyi itt tartózkodás után az optimisták aránya 61-ről 78,6 százalékra emelkedett, 15,7 százalék pedig átlagos nehézségű nyelvnek gondolta a magyart. Fél év Magyarország után a 70-ből mindössze két cseregyerek érezte továbbra is megtanulhatatlannak, két másik pedig egyenesen könnyen megtanulhatónak nyelvünket – írják a kutatás készítői.

A diákok nagyobb részének a nehézséget leginkább a nyelvtan jelenti.

Bangáné Jarecsni Rita, az AFS Magyarország nemzeti igazgatója azt írta a kutatás kapcsán, hogy a fogadott diákok nagy része a tanév végén magyar nyelvvizsgával tér haza.