szerző:
Eduline

Megkezdték az iskolai menzák ellenőrzését. A cél nem a büntetés, hanem a hibák kijavítása, hogy a diákok átszokjanak az egészséges étkezésre. Az élelmezési vezető szerint nem kellett volna a sót sem kivonni egyik napról a másikra, azt fokozatosan is lehetett volna csökkenteni.

©

Tiszadadán kezdte meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közétkeztetési rendelet betartásának ellenőrzését szeptember végén – tudta meg a Magyar Nemzet. A helyi önkormányzat élelmezési vezetőjének véleménye szerint több menzának azért akadhat problémája a rendelet betartásával, mert félreértelmezi azt. A sokak által sérelmezett sóhasználat drasztikus csökkentését például nem egyik pillanatról a másikra kell bevezetni, annak fokozatos elvonására is lehetőséget ad a rendelet.  A tanárok kiabálással próbálják megszerettetni a reformmenzát

Arról már az Eduline is írt, hogy rendeletben szabályozzák a menzákon és a kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait. A diákok tetszését ugyanakkor nem nagyon nyerték meg az új ízek. Erről bővebben itt olvashattok.

„Hiába kötelező szeptembertől a rendelet betartása, a hatóságoknak sosem volt elsődleges céljuk a büntetés” – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Ha valamilyen hiányosságot találnak, először nem büntetnek, csak végzést, illetve határozatot adnak ki, amelyben megjelölik azt a határidőt, ameddig a hiányosságot meg kell szüntetni. Ha azonban a hibát az utóellenőrzés idejére sem orvosolják, bírságot szabhatnak ki.

Szigorúbban járhat azonban el az egészségügyi hatóság, ha hiányzik az ételek allergén összetevőinek feltüntetése, tiltott élelmiszereket használnak fel – például leveskockából készült leves, energiaital –, továbbá az is, ha nem biztosítanak diétás étkeztetést annak, akinek erről a szakorvos igazolást adott ki.