szerző:
Eduline

A tanárok több mint harmada 50 évesnél idősebb, nem lesz egyszerű az utánpótlás.

©

Az OECD legfrissebb oktatási jelentése szerint Magyarországon a tanárok 35 százaléka már meghaladta az 50 éves kort. Ez magasabb az OECD-tagállamok átlagánál is.

Eközben a fiatal, 30 év alatt tanárok száma továbbra is csak 7-8 százalék körül mozog. 2011-ben még jelentős tanárhiányt jósolt a Központi Statisztikai Hivatal, ám a pedagóguspályára felvételizők számának mérsékelt emelkedése - és az ösztöndíjak is - segített abban, hogy 2012-től 2015-ig 7 százalékkal nőjön a tanárok száma.

A tanárok nyugdíj utáni foglalkoztatási lehetőségének kitolása (bár többször átgondolták a koncepciót) segített bizonyos területeken, főleg a természettudományok terén elkerülni a hiányt: érdemben a nyugdíjazás eltolása miatt tudott emelkedni a tanárok létszáma. A folyamat hozzájárult a tanári társadalom öregedéséhez, vagyis a tanárhiány is inkább csak statisztikai szempontból megoldott, és csak addig tart, míg az idős generáció valóban felhagy a tanítással.

Egy újabb probléma a közoktatásban: szakemberhiányról ír egy elkeseredett szülő

Elkeseredett szülő írt levelet, aki szerint az iskolájuk az országos átlagnál is rosszabb helyzetben van. Szerinte az igazgató nem alkalmas az iskola vezetésére, miközben komoly szakemberhiánnyal küzdenek.