szerző:
Eduline

Néhány Japán iskolában nem mennek egyből haza a gyerekek tanítás után, hanem még 20 percig maguk után takarítanak. Sőt, a konyhás néni szerepét is a diákok vették át. Ennek pedig ők örülnek a legjobban.

 

Az AJ+ egy tokiói általános iskola másodikosai közt forgatott, hogy megtudja, miért jó a gyerekek szempontjából, ha maguk után takarítanak, és egymásnak szolgálják fel az ebédet.

„Jó magunk után takarítani, mert ez mégiscsak a mi környezetünk” – mondja az egyik tudatos kisdiák. Egyes diákok ebédidőben maszkot és védőruhát húzva meghozzák az ebédet, majd szétosztják az osztályban. A következő vágás után pedig már ablakot pucolnak. Egyikük bevallja, boldoggá teszi, hogy ennyire hasznos lehet.

Egy tanárnő szerint ez a munka magabiztosabbá teszi a gyerekeket, és felkészíti őket a felnőttek életére. Na meg persze kevesebb alkalmazottat kell foglalkoztatnia az iskolának – de ezt már csak mi tesszük hozzá.