szerző:
Eduline

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy politikai nyomásra olyan szerzők kerüljenek bele a Nemzeti alaptantervbe, akiknek...

Wass Albert, Szabó Dezső, Nyírő József - a Magyartanárok Egyesülete szerint nincs helyük a NAT-ban
©

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy politikai nyomásra olyan szerzők kerüljenek bele a Nemzeti alaptantervbe, akiknek az értékelésében viszonylagos tudományos konszenzus sincs. A nemzeti alaptanterv és az iskola nem szakadhat el az irodalomtörténet-írástól, nem mondhat ellent a szaktudomány értékítéletének” – olvasható a Magyartanárok Egyesületének csütörtöki közleményében.

A szervezet szerint Szabó Dezső, Nyírő József és Wass Albert nem nemzeti konzervatív, „hanem nemzeti radikális, amúgy ez politikai, és nem irodalomtörténeti kategória”. „Wass Albert – néhány korai művétől eltekintve – inkább népszerű lektűríró, ekként lehet az irodalom határterületei érettségi tételtípusban, de nem a nemzeti alaptantervben” – írják.

A Magyartanárok Egyesülete szerint a három írót – erdélyiségükön kívül – „csak műveikben is erőteljesen megnyilvánuló antiszemitizmusuk kapcsolja össze”. „Ez egy egy európai országban, márpedig Magyarországot annak tudjuk, aligha lehet indok egy központi és előíró jellegű oktatáspolitikai-tartalomszabályozási dokumentumban való szerepeletetésükre. Az erdélyi irodalom egyébként Tamási Áron, Dsida Jenő, Székely János és Sütő András alkotásai révén a Nemzeti alaptantervben a fenti szerzők nélkül is erőteljesen jelen van” – zárják a közleményt.