szerző:
Eduline

Sok fiú a barátnőikről készült képeket töltötték fel és cserélgették, kérésre is bárkinek átadták a képeket. Sok lány mindössze 15 éves volt.

©

Ausztráliában közfelháborodást váltott ki egy weboldal, ahol fiatalkorú lányok fotóit töltötték fel a beleegyezésük nélkül, sok esetben meztelen képeket is - írja a Sidney Morning Herald. A weboldal működése hasonló volt egy torrent oldalhoz: a felhasználók kérések intéztek a közösség felé, megnevezve egy-egy lányt és az iskoláját, akiről képeket szerettek volna látni. A képek jelentős részét így középiskolás fiúk töltötték fel, ezzel kiszolgálták a felnőtt korosztályt is.

A meztelen képeket win-nek (győzelem) nevezték, ezek cserélgetése rendkívül felpörgött az oldal decemberi indulása óta. Legalább 70 ausztrál középiskola diákjairól van szó, és több mint 2000 esetről - jelentették a hatóságok.

Mivel a képek többször esetben úgy készültek, hogy a lányok a barátjuknak engedték meg a fényképezést, vagy maguk küldték el a barátjuknak, emiatt beindult az áldozatok hibáztatása is: "Kedvesem, ha nem ribancként viselkednél, nem kerültél volna ide" - szól egy komment egy lánynak címezve, aki a fotói törlését szerette volna elérni. Más, alulöltözött, de nem meztelen képeket egyszerűen összevadászták a Facebook-ról a felhasználók, ám fontos megjegyezni, hogy ezeket is jellemzően a lányok ismerősei láthatták, nem voltak publikus képek.

Sok lány mindössze 15 éves volt, mikor a fotók készültek.

A hatóságok nem nevezték meg a közösségi oldalt, de a működése a Redithez hasonló lehet, ahol a szolgáltató egy felületet biztosít egy téma számára, amit a felhasználók töltenek fel tartalommal. Számos bejelentés után augusztus közepére leállították az oldalt, ám az ilyen típusú oldalak esetében csak idő kérdése volt, hogy mikor nyitják újra a felhasználók, vasárnap ismét elérhetővé váltak a fotók.

Komoly bajba kerültek a neten az egyetemista lányok

Két egyetemistát zsaroltak meg olyan módon, ami egyre gyakoribb, és az áldozatok életét teljesen tönkreteheti. Mindezt pár ezer dollárért. Angolszász nyelvterületen a szex és a zsarolás szóból barkácsolt „sextortion" kifejezést használják akkor, amikor valakit szexuális tartalmú felvételekkel zsarolnak. Az áldozattól a legtöbb esetben pénzt követelnek kényes felvételek birtokában.