szerző:
Nagy Barnabás

Gimnáziumi és általános iskola osztályokkal is rendelkező iskolákat soroltak át a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó szakképzési centrumokhoz már júliustól. A 11 érintett suli közül van, ahol a gyerekek mindössze negyede jár szakképzésre. Az igazgatók sem tudták megmondani, mi lesz így az iskolákkal, mivel a rendelet kihirdetése előtt nem sokkal értesítették őket.

©

A múlt heti Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítás szerint 11 középiskola kerül át idén július 1-ével a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól a helyi szakképzési centrumhoz.

Az intézményekben közös, hogy többcélú iskolák –közös igazgatású vagy összetett intézmények -, tehát a szakközepes (ősztől már szakgimnáziumi) vagy szakképzős (ősztől szakközepes) osztályokon kívül általános iskolai vagy gimnáziumi osztályok is működnek bennük.

Ez azért fontos, mert a szakképzés már a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozik, és nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma által működtetett Klikhez. Az iskolák valószínűleg azért maradhattak az átalakítás után a Klik fenntartásában, mert a diákok többsége nem a szakközép vagy szakiskolai képzésre iratkozott be.

Az átsorolt intézmények

Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola

Kossuth Lajos Gimnázium és Szakképző Iskola

Kossuth Lajos Gimnázium és Szakképző Iskola Trefort Ágoston Szakképző Tagiskolája

Budai Középiskola

Fejér Megyei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola

Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskola

Berettyóújfalui Arany János Gimnázium Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola

Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium

Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola

Tudunk olyan iskoláról a felsoroltak közül, ahol egészen elenyésző arányban tanulnak szakmát, a diákok túlnyomó többsége a gimnáziumi osztályokba jár.

Egy általunk megkérdezett igazgató éppen ezért nem érti, miért kerültek más fenntartás alá, de legjobban az lepte meg, hogy ők is csak a rendelet kihirdetése előtt nem sokkal tudták meg, mit tervez a kormány.

Kerestük az ügyben a Klik sajtóosztályát, mivel szerettük volna megtudni, mi volt az oka az átszervezésnek, és hogy mi lesz ennek a következménye. Hiába kaptunk ígéretet a válaszra, az a cikk megjelenéséig nem érkezett meg.

Korábban botrányok sorát okozta, hogy összetett iskolák kerültek át az NGM-hez. A tárcának ugyanis nem kötelező a szakképzésen kívül más feladatot ellátni, ezért az ilyen iskolákban található gimnáziumi osztályok veszélybe kerültek, bár több esetben a tervekkel ellentétben végül nem szűntek meg. Ezek az iskolák azonban többségében a szakképzésben tanuló diákokból álltak.

Frissítés:

A Klik a következő választ adta arra kérdésünkre, mikor dőlt el a fenntartóváltás:

Az NGM és az EMMI között folyamatos az egyeztetés annak érdekében, hogy az intézményekben a szakképzéshez kapcsolódó feladatellátás a leghatékonyabb módon valósuljon meg. Az egyeztetések keretében a két minisztérium rögzítette az intézmények átadására, ill. átvételére vonatkozó javaslatait, amelyeket a kormány elfogadott.

Az okokról pedig a következőket írták:

A döntés a két minisztérium megállapodásában született, ennek értelmében a speciális szakiskolai nevelés-oktatási feladatot is ellátó Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények és többcélú köznevelési intézmények, amelyekben szakképzés kizárólag a speciális szakiskolai nevelés-oktatás keretében folyik, továbbra is az intézményfenntartó fenntartásában maradnak. Az intézményfenntartó fenntartásában maradnak a művészeti szakképzést folytató intézmények is. Ugyanakkor az NGM fenntartásába kerül több olyan intézmény, amelyben szakképzési és a gimnáziumi képzést is folytatnak az ellátott köznevelési feladat más szervezeti formában történő hatékony ellátása céljából.