szerző:
MTI

Legelső dolga lesz leülni a terület szereplőivel, és meghallgatni őket, egyeztetni velük - ezt ígérte az oktatásban dolgozóknak Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Demokratának adott interjúban, amelyben arra is kitért: létre kellene hozni egy új intézményt a magyar eredettörténet kutatására.

©

Közölte, a minisztérium működésében bizonyos hangsúlyeltolások lesznek, részlegesen megváltoztnak majd a prioritások, igyekezni fog még jobban egymáshoz illeszteni a határterületek mezsgyéit, egyébként pedig "a klasszikus csapatmunkában" hisz. Szólt arról is, hogy boldog lenne, ha konstruktív ellenzék tevékenykedne a parlamentben.

Az oktatással kapcsolatban közölte, legelső dolga lesz leülni a terület szereplőivel, és meghallgatni őket, egyeztetni velük. Jelezte: számít a Magyar Tudományos Akadémia támogatására, a többi között a Nemzeti alaptanterv koordinálásában.

Így rázná gatyába a közoktatást az új miniszter? Itt vannak a tervei

Hogyan szabná át a közoktatást Kásler Miklós? Hozzányúlna-e a tananyaghoz, az iskolaszerkezethez, a pedagógusok minősítési rendszeréhez az Emberi Erőforrások Minisztériumának leendő vezetője? És lesz-e béremelés? Aligha meglepő, hogy Kásler Miklós - aki hosszú ideig vezette az Országos Onkológiai Intézetet - az egészségügyi rendszer újraszabásáról sokkal többet nyilatkozik, mint az oktatásról.

Fontosnak nevezte a pedagógusok - az orvosokéhoz hasonlóan vizsgával záruló - továbbképzését, cserében - tette hozzá - meg kell adni végre az orvosnak és a pedagógusnak is a lehetőséget arra, hogy anyagi gondoktól mentesen élhessen.

Másfél hónapig gazdátlan lesz az oktatás? Július 1-jén veszi át kinevezését az új államtitkár

Letették az esküt és átvették kinevezésüket Áder János köztársasági elnöktől az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkárai kedden - közölte a minisztérium az MTI-vel. A minisztérium tájékoztatása szerint Bódis József oktatásért felelős államtitkár rektori megbízatásának lejárta után, július elsejével veszi át kinevezését. Bódis Józsefet 2010-ben és 2014-ben választották a Pécsi Tudományegyetem rektorává, jelenleg ő a Magyar Rektori Konferencia elnöke is.