szerző:
Eduline

Néhány éven belül kiderül, hány tunya diák tanul a magyarországi általános és középiskolákban, jön ugyanis a "nemzeti fittségi teszt". Több mint egymillió 100 ezer tanulóra vár testsúly- és testzsírmérés, fekvőtámasz, felülés és távolugrás.

©

Ezentúl egyetlen diák sem ússza majd meg a fekvőtámaszt, a futást és a felülést - hamarosan az összes általános és középiskolás fittségét és fizikai állapotát tesztelik majd, az eredményekről pedig országos adatbázist is készítenek.

Az erőforrás-minisztérium már 2013-ban kötelezővé tette a diákok éves állapotfelmérését, tavaly májusban az összes közoktatási intézményben vizsgálni kellett a tanulók állóképességét, erőnlétét, de a testnevelőtanárokra bízták, milyen módszert használnak - az Oktatási Hivatal csak ajánlott néhányat, például a Cooper-tesztet, a Hungarofitet és az Eurofitet -, és az eredményeket sem összesítették.

Jön a nemzeti fittségi teszt

Néhány éven belül azonban kiderülhet, hány túlsúlyos, rossz fizikumú gyerek tanul az iskolákban - a Magyar Diáksport Szövetség kormányzati és uniós forrásból kidolgozta a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Tesztet, a NETFIT-et, amelynek az eredményeiből országos adatbázist hoznak létre.

A Magyar Diáksport Szövetség az eduline kérdésére azt közölte: még tárgyalnak arról, hogy a következő tanévekben milyen időszakban végzik majd a felmérést, amelyekre négy-nyolc tanórát kell majd szánniuk a pedagógusoknak.

A testnevelőtanároknak egyébként az adatokat is elemezniük kell, mi több, "meghatározzák az adott tanuló fizikai fittségi szintjének további fejlesztése szempontjából ‒ elsősorban az iskolai testnevelésórák keretei között ‒ szükséges intézkedéseket" - olvasható a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló rendelet módosításának tervezetéből, amelyet március közepéig lehet véleményezni.

A fejük búbjától a kislábujjukig

A diákokat - kis túlzással - a fejük búbjától a kislábujjukig megvizsgálják majd. Mérni fogják a tanulók testsúlyát, testtömegindexét, testzsírszázalékát, de tesztelik az állóképességüket, hajlékonyságukat és a vázizom fittségét is.

Lesz ingafutás, törzsemelés, hasizomgyakorlat, ütemezett fekvőtámasz, helyből távolugrás, és még a "kézi szorítóerőt" is mérik majd, ahogy lesz "hajlékonysági teszt" is, amellyel a tanulók "térdhajlító izmainak nyújthatóságáról és a csípőízületi mozgásterjedelemről" kapnak részletes információt a pedagógusok.

Több iskolában már a 2014/2015-ös tanévben NETFIT-tel mérhetik fel a diákok fittségét, de addig nem teszik kötelezővé a tesztet, amíg az összes intézmény nem kapja meg a felméréshez szükséges eszközcsomagot és az adatok feldolgozására szolgáló informatikai hátteret. A pedagógusok továbbképzése februárban már elindult, összesen 7200 tanítónak és tanárnak kell elsajátítania a tesztelés módszertanát.

©

Az már most biztos, hogy a felmérés eredménye miatt egyetlen diák sem kap majd egyest, a teljesítményüket ugyanis a nemhez és életkorhoz igazodó "egészségsztenderdekhez" viszonyítják majd. Ezek olyan minimális értékeket jelölnek, amelyeket teljesítve a tanulók nagyobb eséllyel lesznek védettek az ülő életmóddal, a fizikai inaktivitással összefüggő betegségek rizikófaktoraival szemben.

Azt ráadásul a felmérés kidolgozói is kiemelik, hogy minden tanuló máshogy reagál a rendszeres edzésre, ahogy az sem mindegy, kinek hány testnevelésórája van egy héten - és hogy a folyosón kell-e szaladgálnia negyvenöt percig, vagy egy felszerelt testnevelésteremben próbálhatja ki magát a különböző sportágakban. A mindennapos testneveléssel kapcsolatos cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!