szerző:
Eduline

Bár 100 millió forint támogatást biztosít a külhoni oktatás támogatására a magyar kormány, ennek töredéke jut csak el a hatalmas gondokkal küzdő Kárpátaljára, ahol a tanárok és a fiatalok elvándorlása már veszélyezteti a magyar közösségeket.

A Kárpátalja Express köszöntése egy helyi iskolában.
©

Összesen mintegy 100 millió forintos támogatást kapnak a külhoni pedagógus szakmai szervezetek, egyesületek a határon túli magyar köznevelés megerősítése érdekében - írta az oktatási államtitkárság pénteki közleménye.

Eszerint a szülőföldön megrendezendő nyári akadémiák támogatására öt szervezet részesült összesen 40 millió forintos támogatásban az oktatási államtitkár döntése alapján, ebből 13,7 milliót kap az ukrajnai válság miatt megrogyott kárpátaljai magyar nyelvű oktatás. A nyári akadémiák programjai a magyar pedagógus szövetségek és a szakmai szervezetek kezdeményezésére a magyar nyelvű továbbképzési rendszer megerősítésére hivatottak az államtitkárság szerint. A külhoni magyar oktatás szolgáltatásainak, módszertani központjainak, pedagógus egyesületeinek működtetésére 14 szervezet között 60 millió forintot osztottak szét.

Korábban az Átlótszó Oktatás nyomán mi is beszámoltunk róla, hogy az orosz-ukrán katonai konfliktus miatt megingott az ukrán gazdaság, ezért mélyrepülésben vannak a tanári fizetések, veszélybe került a magyar nyelvű oktatás. A kárpátaljai magyar tanárok elvándorlását segíti, hogy gyorsított eljárásban szerezhetnek magyar állampolgárságot, valamint a kint ledolgozott éveiket is beszámítják a magyarországi bérükbe, így akár az ottani fizetésük hatszorosát is megkereshetik nálunk.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem szebb napjain.
©

A magyar nyelvű oktatás miatt helyi iskolaigazgatók is aggódnak, mert csak ukrán tanárokkal tudják feltölteni a helyeket. A problémát fokozza, hogy a zárványmagyarság csak kicsit beszél ukránul, így a diákok csak nagyon nagy nehézségek árán haladnak az anyaggal, hatalmas a lemaradás, ami veszélyezteti akár az érettségit is. Fontos az is, hogy a diákok elvándorlása is jelentős, az Ungvári Nemzeti Egyetem végzőseinek száma a kettős állampolgárság megszerezhetősége, így az erősödő elvándorlás miatt is folyamatosan csökken.