szerző:
Eduline

Melyik az ország legjobb vidéki középiskolája? Hány debreceni, miskolci, győri vagy éppen szegedi gimnázium, szakgimnázium került fel a HVG 2017-es középiskolai rangsorára? Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb középiskolájáról.

A vidéki gimnáziumok közül a veszprémi Lovassy László Gimnázium, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, valamint a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma érte el a legjobb eredményt a HVG 2017-es összesített középiskolai rangsorában.

A top tízbe két vidéki intézmény - a veszprémi Lovassy és a zalaegerszegi Zrínyi - jutott be, a húsz legjobb eredményű középiskola közül azonban már hét Budapesten kívül található. Debrecenből, Miskolcról és Győrből négy-négy középiskola került fel a százas rangsorra, ezzel - a főváros után - ez a három város teljesített a legjobban.

A 10 legjobban teljesítő vidéki középiskola


Intézmény
1. Lovassy László Gimnázium (Veszprém)
2. Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium
3. Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium
4. Révai Miklós Gimnázium és Kollégium (Győr)
5. Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma
6. Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola
7. Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium
8. Miskolci Herman Ottó Gimnázium
9. Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Szombathely)
10. Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium (Győr)

A HVG összesített rangsorának készítői az idén is a matematikai és a szövegértési kompetenciamérés, a magyar-, a matematika-, a történelem és a nyelvi érettségi eredményeit, valamint a végzősök felvételi eredményeit vették figyelembe. Utóbbinál változás, hogy az idén a felsőoktatásba bekerült diákok átlagpontszáma alapján rendezték sorba az intézményeket.

A HVG – a felsőoktatási rangsorokat tartalmazó Diploma-kiadványok mellett – ismét elkészítette a legjobb középiskolák listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, a szakképzés átalakításáról, a középfokú felvételiről, sőt a felvételi eljárás menetrendjét is megnézhetitek. A HVG középiskolai rangsorát keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt.