szerző:
Eduline

Az egész nyolcadik évfolyammal osztályt ismételtet a XII. kerületi Fekete István Általános Iskola, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma az utolsó pillanatban közölte, hogy a fogyatékossággal élő diákokat nevelő intézményekben megszűnik a 9. és a 10. osztály - írja az Index.

©

A középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő és tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket nevelő iskola így akart időt nyerni a hirtelen nehézséggel szembesülő szülőnek. Az Emmi decemberben döntött úgy, hogy megváltoztatja a fogyatékossággal élő diákok szakképzésének szerkezetét. Az iskola igazgatónője február elején tudta bejelenteni az újítást a szülőknek, a felvételi időszak a szakképzésbe pedig február közepén zárult.

A lapnak a tárca azt mondta, nem szűnt meg az előkészítő képzés, csak átkerült a speciális szakképzést nyújtó intézményekhez. A nyolcadik osztály után a tanulók egységes, négyéves szakképzésbe kerülnek, ezen belül integráltan található meg a 9-10. osztályosoknak szóló közismereti képzési tartalom, valamint a 11-12. évfolyamon folytatott szakképzés. Az Emmi szerint az átalakulás után több lehetőségük lesz a fogyatékossággal élő tanulóknak, mivel az új rendszerben részképesítést is szerezhetnek.

Verdes Tamás, a TASZ munkatársa szerint súlyosan sérülnek a gyermekek jogai az átgondolatlan átalakítás miatt. Sérti a jogbiztonság elvét, hogy az iskolákat csak decemberben értesítették a jelentős változásról.