szerző:
Eduline

Már a fizikusok és a kémikusok is csatlakoztak a földrajztanárok akciójához, amivel szeretnék meggátolni, hogy drasztikusan csökkentsék a természettudományos órák számát a szakgimnáziumokban.

©

Nem csak a földrajztanárok, de szinte az összes természettudományos tárgyat oktató fellázadt a tervek ellen, melyek azzal fenyegetnek, hogy drasztikusan csökken ezen tárgyak oktatása a szakgimnáziumokban.

Mint korábban írtunk róla, egy tervezet szerint a szeptembertől induló szakgimnáziumokban gyakorlatilag megszűnne a földrajzoktatás, miután csak néhány szak esetében lenne kötelező oktatni a tárgyat. Ez több száz pedagógus munkáját veszélyezteti.

Az összes természettudományos tantárgyat hátrányosan érintő tervezet szerint a földrajz, kémia, fizika és biológia közül szakmatípusonként csak egyet kellene tanulniuk: a fodrászoknak és a vegyészeknek például csak kémiát, az egészségügyiseknek, környezetvédelmiseknek, erdészeknek csak biológiát, a gépészeknek, technikusoknak csak fizikát. A gazdasági típusú iskolákban pedig egyetlen ilyen jellegű tárgyat sem tanítanának – írja a Népszabadság.

Ezért a lap szerint a Magyar Földrajzi Társaság tiltakozásához csatlakozik az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és a Magyar Kémikusok Egyesülete is. A fizikusok levelét itt olvashatjátok.