szerző:
Eduline

Mivel helyettesítették a vécépapírt, és hová ürítették az éjjeliedényeiket az ókori rómaiak? Ezt biztosan nem tanították töriórán.

Az ókori Rómában egész nagy társaságok elfértek a nyilvános vécékben.
©

Az ókori rómaiak híres fürdőkultúrájában kicsit kevesebb volt az illatos szappan, mint azt manapság gondolnánk, viszont egészen gusztustalan dolgokról tudnak a történészek. Nem csoda, hogy a töriórákon nem kerül szóba, hogyan végezték dolgukat a rómaiak.

Azt bizonyára tudjátok, hogy abban az időben még nem volt vécépapír. Az ókori görögök kavics- és agyagdarabkákkal helyettesítették, a rómaiaknak pedig botra tűzött szivacsdarab volt az erre rendszeresített célszerszáma - írja a Ma is tanultam valamit blog. A magánéletről pedig nem is álmodhattak akkoriban: egyrészt a nyilvános "mosdókban" akár több tucatnyian is sorban ültek a teljesen nyitott pottyantósok fölött, ráadásul egy mosdóban mindenki ugyanazt a szivacsot használta, amelyet addig is általában tengervízzel teli edényben áztattak.

Mindezt tetézi, hogy a nyilvános mosdók tartályait és az éjjeliedényeket szervezetten ürítették, méghozzá bele a Tiberis vízébe - írja a Római kor portál. A szegényebb negyedekben, ahol kevésbé rendezetten zajlott az élet, feltehetően még a folyóig sem mentek el, egyszerűen kilöttyintették az ablakon az éjjeliedényük tartalmát. Ezt sem így tanították az iskolában: a görögök szégyellték a demokráciát.

Még több tudományos tény és tévhit

Négy tudományos tény, amit biztosan nem tudtatok

Megint megdőlt valami, amit eddig igaznak hittünk

Ez sem úgy van, ahogyan az iskolában tanították

Ma is érdemes volt felkelni: a paradicsom tényleg gyümölcs

Öt tudományos tény, amire mindig is kíváncsiak voltunk

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!