szerző:
Eduline

Sorra indulnak a tinédzsereket célzó programozói foglalkozások, nyári táborok. A jelszó az, hogy nem lehet elég korán kezdeni a szoftverfejlesztést.

Ez most a legmenőbb tábor: tanuljatok programozni a nyáron
©

Egyre több szoftverfejlesztőre van szükség, az informatikus hallgatók többsége pályakezdőként ilyen munkát talál, a legtöbbet kereső munkakörök között is a programozás az első, ráadásul már a 10-15 éves korosztályt is érdekli, hogyan programozhatja le a saját játékát vagy az első mobilalkalmazását.

2014. januárjában indították el a Logiscoolt Budaörsön, az idén pedig már országszerte több mint tíz helyszínen tartanak nyári tábort, többek közt Győrben, Szegeden, Pécsett, Debrecenben és Egerben is. A táborok háromféle tematikára épülnek, az egyik általános programozói, ahol játékot, animációt programozhattok, a másik robotprogramozás, ahol a Lego Mindstormsszal tanulhatjátok meg a kódolás alapjait, a harmadik pedig a legfiatalabb, hat évesnél idősebb korosztályt célozza, és honlap-, illetve prezikészítést tanítanak rajta. Az egyhetes tábor díja 25-42 ezer forint között mozog.

A Training 360 informatikai továbbképzéseket tartó cég az idén két programozói tábort is tart július végén Vérteslovason, a gyerekeknek szólóra 9-14 éves kor között, a tinédzserekére 12-17 éves kor között jelentkezhettek. Ennek a legborsosabb az ára, az egy hetes tábor 120 ezer forint. A fiatalabbaknak ezért megtanítják a Kodu, a Scratch, illetve a Lego Mindstormsot használatát, az idősebbek pedig Arduino és Lego Mindstorms készletekkel programozhatnak, nekik az árban benne van egy Arduinóval kompatibilis elektronikai kezdőkészlet is.

Tavaly nyáron indult a Skool, ahol kifejezetten 10-16 éves lányokat tanítanak programozni. Egy év alatt több mint háromszáz diák vett már részt az évközbeni és nyári egynapos műhelyfoglalkozásaikon, a legnagyobb dobásuk pedig a nyári tech tábor, ahol egy "bolygóközi expedíciót" tervezhettek és modellezhettek, miközben olyan programokkal tanultok meg kódolni, mint a Scratch vagy a Lego Mindstorms. Az sem elhanyagolható, hogy a lányok mind a tábor, mind az egynapos foglalkozások idején bepillanthatnak jelentős IT-cégek, például a Google, a Prezi, a Morgan Stanley és az NNG kulisszái mögé. A Skool nyári tábora 30 ezer forintba kerül, de nagyon gyorsan beteltek a helyeik. Azt ajánljuk, hogy iratkozzatok fel a hírlevelükre, hogy időben értesüljetek a következő foglalkozásukról.

A Kódgarázs a Skool vegyescsoportos testvére, közösen is szerveznek programokat, de saját délutáni foglalkozásaik, illetve táboraik is vannak. A célcsoport náluk is a 10-16 éves diákok. Július 20-tól terveznek egy kéthetes JavaScript tábort, de indítottak már kifejezetten játékfejlesztői tanfolyamot is, érdemes figyelnetek, mikor hirdetik meg a következő foglalkozásukat.

A Budaörsi Ifjúsági Klubban tartják a Roboktat robotika foglalkozásait. A tematika itt is az űr, alsósoknak a Lego WeDoval, felsősöknek a Lego Mindstormsszal tanítják meg a programozás alapjait. A Roboktat nyári tábora 19 ezer forint.

Kezdődik a nyári szünet

Mikor kezdődik és meddig tart az idei nyári szünet?

A vízpartra vágytok? Mutatunk pár ingyenes strandot.

Itt vannak a 2015-ös árak: ezek a legolcsóbb és a legdrágább strandok Budapesten.

Tíz mobilapp, amit kötelező letölteni a nyári szünetre.

Viszlát vizsgaidőszak, hello nyár: kihagyhatatlan júniusi fesztiválok.

Kezdődik az idei könyvhét: ezeket a könyveket érdemes elolvasnotok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!