szerző:
Eduline

Indul a diákmunka-szezon, legyetek tisztában vele, körülbelül mennyit kereshettek meg egy nyár alatt.

©

A diákmunkáért a legkisebb bér a minimálbérnek megfelelően jelenleg bruttó 604 forint óránként, de a munka jellegétől függően ennél többet is adhatnak a munkaadók. A bérből 16 százalék személyi jövedelemadót vonnak le, így például a 604 forintos bruttó órabérből 507 forintot kapnak kézhez a diákok. Az országos bruttó átlagbér mellesleg 1500 forint, ami adókedvezmények nélkül körülbelül 980 forint. A diákmunka jobban fizet, mint a főállás.

Megint nem a diákok járnak jól
A diákmunkát vállalók több mint fele iskolaszövetkezeten keresztül talál állást, őket érinti Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselők javaslata, mely szerint az iskolaszövetkezeteket szolgáltatási díj illeti meg, amely ezentúl a diákmunkáért kifizetett pénz 15 százaléka lesz. Erről bővebben itt olvashattok.

Hostess munkákért és áruházi promóciókért, eladói munkáért, adminisztrációs feladatokért, call centerben való munkáért általában óránként nettó 800 forint körüli összegnél kezdődik a fizetés. Betanított fizikai munkára, például áruházi pakolásra valamivel kevesebbet nettó 550-750 forint körüli összeget fizetnek.

A speciális szak- vagy nyelvtudást igénylő munkáknál már nagyot ugrik az órabér, szoftverfejlesztői, esetleg tolmács vagy fordítói munkáért már 1500 forintot is hajlandóak kifizetni a munkáltatók.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!