szerző:
eduline/mti

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet olyan "érthető nyelvezetű" tankönyvet fejlesztett ki a szakiskolai diákoknak, amelyből a magyartól a természetismeretig mindent megtanulhatnak. A "közismereti tankönyvből" csak a testnevelés és az idegen nyelv maradt ki.

©

Új, kísérleti közismereti tankönyvből tanulhatnak a szakiskolások. A kiadványt szeptember 2-ig 25 ezer diák kapja meg ingyenesen - közölte az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) csütörtökön az MTI-vel, miután bemutatták a tankönyvet Budapesten.

Az OFI közleménye szerint ezzel akár ötezer forintot is megspórolhatnak a diákok szülei. Mint írták, a megújított Nemzeti alaptanterv mellett az OFI másik kiemelkedő feladata az volt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából kidolgozza, majd véglegesítse a szakiskolai közismereti programot. Ennek keretében készült most el az a kísérleti közismereti tankönyv, amelyet minden 9. évfolyamos szakiskolai diák megkap. A tankönyvet felmenő rendszerben vezetik be.

A szakiskolai közismereti program kidolgozása 2011-ben kezdődött. A program nem hagyományos tantárgyi szerkezetben készült, hanem olyan komplex tantárgyakat tartalmaz, amelyekben a hagyományos tantárgyi tartalmak integráltan jelennek meg. Ennek mentén kezdődött el az új kísérleti tankönyv koncepciójának kidolgozása is.

A diákok ebből az egy tankönyvből tanulhatnak a kommunikációról és magyar nyelvről, a matematikáról, a történelemről és társadalomismeretről, az osztályközösség-építésről, valamint természetismeretről. A szakmai tárgyak mellett ezen kívül csak idegennyelv- és testnevelésórájuk lesz a szakiskolai diákoknak: az új kerettantervet itt találjátok.

A közlemény szerint Kaposi József, az OFI főigazgatója a könyvbemutatón kiemelte: a tankönyv a szakiskolai tanulók számára érthető nyelvezeten, képekkel, feladatokkal és illusztrációkkal szemléltetve készült, hogy minél könnyebben, gyorsabban elsajátíthassák az általános műveltséghez, a hétköznapi élethez szükséges ismereteket.

Mayer József, az OFI tudományos munkatársa hozzátette, hogy a szakiskolai közismereti program kidolgozásakor több felmérést is készítettek, több mint ezer pedagógust kérdeztek meg tapasztalataikról, és ennek alapján kezdték el a tankönyv összeállítását. A lektorálást az OFI-tól független szakemberek végezték.