szerző:
Eduline

Az alsó tagozatos iskolások esetében sincs napirenden a házi feladat kivezetése - értesült a Magyar Idők.

©

Még tavaly márciusban beszélt arról Rétvári Bence államtitkár, hogy azoknál az iskolásoknál, akik a délutáni napközis tanulási időt is az iskolában töltik, mentesülhetnek aházi feladat alól, ugyanis ebben az idősávban kell felkészüljenek a következő napra.

A szavakat azonban kormányzati lépés nem követte. A MI-nek küldött EMMI-válasz szerint nem nyúlnak hozzá a házi feladat szabályozásához, ez jelenleg az iskolák pedagógiai programja szerint adható. Tehát a jövőben az iskolák változatlanul maguk dönthetnek, hogy adnak-e házi feladatot, vagy sem.

A lapnak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta, hogy ő sem tartja valószűnek, hogy erről az új Nemzeti alaptanterv rendelkezzen, de nem is tartaná jó ötletnek. A cél a tanulók általános terheinek a csökkentése, de a házi feladatnak is megvan a maga funkciója. Az oktatási államtitkárság például a projekt jelleggű feladatokkal érvel, amelyek esetében vitathatatlanul alkalmanként iskolán kívüli tevékenységet is végeznie kell a diáknak.

Mendrey László, a Pedagógsuok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint meg kellene fontolni a nyugati példán alapuló egész napos iskola modelljének bevezetését, ahol a tanterv úgy van felépítve, hogy a diákok ne vigyenek haza házi feladatot, emellett szintén sürgette a tanuló terhek általános csökkentését.

Romániában nem lehet akármennyi házit adni a diákoknak

A minisztérium szabályozza, mennyi időt tölthetnek házival a gyerekek. Mircea Dumitru oktatási miniszter elmondta, a nulladik osztályban nincs házi feladat, I-IV. osztályban a házira fordított idő nem haladhatja meg a napi egy órát, az általános iskolásoknak legfeljebb 2 órát javasolnak, a középiskolásoknak pedig valamivel többet - írja a hvg.hu.