szerző:
eduline/mti

Bemutatták Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tartalmukban és külsejükben is megújult tankönyveit kedden Budapesten.

©

Idén áprilisra a legelső kísérleti tankönyveket - miután azokat több száz tanár kipróbálta és véleményezte - a Nemzeti Tankönyvtanács átengedte és az Oktatási Hivatal akkreditálta - jelentette ki Kaposi József, az OFI főigazgatója.

Hozzátette, 2014 októberétől az OFI felelős az állami tankönyvkiadásért, tavaly tízmillió tankönyvet gyártottak le, idén pedig ez még tovább bővül, reményeik szerint a 12-13 milliós tankönyvpiacon 11 millió kiadványt az OFI fog az iskoláknak biztosítani.

Kapcsolódó cikkek

Így kerül pénzbe az ingyenes tankönyv

Kiderült, mégis van tankönyvjegyzék

Botrányos feladat az ötödikes tankönyvben

Komoly hibákat találtak a tankönyvekben

A papíralapú tankönyvfejlesztéshez kapcsolódik egy digitális fejlesztés is, a Nemzeti Köznevelési Portálon a kísérleti tankönyvek elérhetőek pdf formátumban, valamint találhatók ott filmrészletek, feladatok, amelyek nemcsak asztali gépen, hanem okostelefonon is elérhetők - közölte.

Kojanitz László, az intézet munkacsoport-vezetője hangsúlyozta, az 1., az 5. és a 9. évfolyamon már nem kísérleti, hanem akkreditált tankönyvek érhetőek el. A mostani generáció vizuális igényeihez próbálták közelebb hozni a könyveket, valamint arra törekedtek, hogy a tanulók már az ismeretek megszerzése közben szerepet kapjanak, ne csak a lecke végén kérdezzék őket - fogalmazott.

Egy Facebook-post szerint tiltakoztak a helyszínen a kötelező állami tankönyvek ellen:

 

Aktivisták az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet eseményén inkább a szabad tankönyvválasztásra hívták fel a figyelmet asokszor silány minőségű, államilag megrendelt „kötelezően választható” tankönyvek helyett!

Posted by Utolsó óra - Vészhelyzet az oktatásban on Tuesday, 5 April 2016

Borosán Beáta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkárságának osztályvezetője kiemelte, a nemzeti köznevelésről szóló törvénynek köszönhetően felmenő rendszerben az első négy évfolyam már ingyen kapja a tankönyvet, ez tavaly 650 ezer diákot jelentett, akiknek a családjuk összesen 6,5 milliárd forintot spórolt így meg. Ezt a képet árnyalja, hogy sok tanár mégsem a rossz minőségű ingyenes könyvekből tanít, így sokaknak mégis fizetni kell, hiába jogosultak a támogatásra.

A jövő tanévben az 1,2 millió diák 63 százaléka kapja ingyenesen a tankönyveket - fűzte hozzá.

Elmondta azt is, április 15-én a szülőknek is megnyílik egy felület a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) oldalán, amelyen a szülők online tájékozódhatnak a rendelési folyamatról, valamint ki is tudják fizetni a tankönyveket.