szerző:
Eduline

A kormány tavasszal még azt ígérte, hogy minden tanárt a legmagasabb Ped II. fokozatba sorol át, akiknek már csak 7 év van hátra a nyugdíjig. Az adminisztráció azonban nagy úr.

©

A  Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus-munkakörben, pedagógiai szakértő, pedagógiai előadó munkakörben, nevelési-oktatási intézményben pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak, akiknek a következő tanév kezdetekor már csak 7, vagy annál kevesebb van a nyugdíjig, már  2017. január 1-jén Pedagógus II. fokozat szerinti bérezést kap. Kivéve, ha korábban sikertelen minősítési eljárásban vett részt.

- írtuk a kormány július végén megjelent rendelete alapján. Ez alapján joggal várhatták az idős pedagógusok, hogy hamarosan értesítést kapnak a felminősítésükről, ám sokaknak csalódnia kellett - többeknek egyből a tanévnyitón.

Több mint ezer tanár nem kapta meg a felminősítést és a jövő januártól ezzel járó 26 ezer forintos fizetésemelést, ugyanis "sikertelen eljárásnak" minősítette a kormány, ha valaki még 2015-ben jelentkezett a minősítő eljárásra, ám tavaly november 30-ig nem töltötte fel portfólióját - derül ki a Népszabadság írásából. Bár nem folytatták le velük kapcsolatban az eljárást, a jelentkezés miatt ez "sikertelen", vagyis jelen állapotok szerint elmarad a fizetésemelésük.

Új világ vár a tanárokra szeptembertől

Központosított továbbképzés, fizetésemelés és új tantárgyak jellemzik az új tanévet, melyet már egy átszabott Kliken keresztül próbál irányítani a kormány. Egy tollvonással átsoroltak tízezreket A kormány - vélhetően a feszültségek enyhítése érdekében - a nyáron egyszerűen megmondta, hogy kiket minősíthetnek fel jobb fizetéssel a pedagógus II szintre, közel 20 ezer tanárt érint a változás.