szerző:
Eduline

Az általunk is bemutatott Tiszabőn, valamint Tiszaburán olyan komoly gondok vannak a felzárkóztatással, hogy itt inkább visszavonulót fújt az állam a működtetésben.

A tiszabői általános iskola is a Máltai Szeretetszolgálathoz kerül.
©

A cigány származású diákok oktatásával is komolyan küzd a két település, részben ezért a nagyobb tapasztalattal rendelkező Máltai Szeretetszolgálathoz kerül a tiszabői és a tiszaburai iskolák működtetése - derül ki a Népszabadság Vécsei Miklóssal, a Máltai Szeretetszolgálat elnökével készített interjúból. A településeket az ország két legszegényebbjeként említi az írás.

Nem csak az anyagiak miatt vannak gondok Tiszabőn. Korábban hetekig nem jártak iskolába, mert elromlott a fűtésrendszer, pár éve olyan gondok is voltak, hogy a tanárok is csak februárban kapták meg a decemberi bérüket. A diákoknak sem egyszerű: Mint arról korábban beszámoltunk, nem egy tanárnő ellen több bejelentést is tettek, mert bántalmazta, szidalmazta a diákokat, furcsa feladatokat adott nekik, de olyan is előfordult, hogy pornót néztek a tanteremben.

Hogy érzékelhető legyen, miért probléma az egyébként roma származású tanárnő alkalmazása: Néhány éve írt egy roma népismereti könyve Zöld az erdő címmel, melyet rasszista megjegyzései miatt sokan kritizáltak. Olyan is szerepelt benne, hogy

cigány népszokás a dögevés.

Ilyen gondolatok megfogalmazása  alapján könnyen elképzelhető, hogy milyen hatást váltanak ki főleg roma származású diákokkal teli iskolában. Tudomásunk szerint a tanárnő továbbra is dolgozhat az iskolában, a Klik vizsgálódott ugyan, de érdemi intézkedés nem történt.

Évek óta bántalmazhatja tanítványait a pedagógus, a tankerület mégsem tett semmit

Már a rendőrség is nyomoz azzal kapcsolatban, ami a Tiszabői Általános Iskolában történt, és az esetet közelről ismerők szerint történik a mai napig. Hiába a rendőrségi vizsgálat, hiába a kollégák egybehangzó véleménye és a szakértői visszaigazolások, se az iskola vezetése, sem pedig a helyi tankerület nem lépett érdemben az ügyben.

Gond tehát akad bőven, amit sem az önkormányzat, sem az állam nem tudott eddig orvosolni. Ezért is került képbe a Máltai Szeretetszolgálat, mely civil szervezetként sokkal több tapasztalattal rendelkeznek a cigány diákok felzárkóztatásában. Vécsei például megjegyzi, hogy mindenki úgy gondolja, hogy tudja a választ a szegregációra, ám sokan később szembesülnek azzal, hogy sokkal inkább vagyoni alapon működik, a tehetősebb cigány családok is elviszik a gyerekeiket másik iskolába.

Pont ezért úgy véli, el kell érni, hogy "a legszegényebb közösségekbe kellenek a legjobb iskolák, és a legjobb tanárok". Meggyőződése, hogy a diákok egyébként nem rasszisták, hanem nem szeretnek érzékelhetően szegény mellé ülni, aki büdös lehet, vagy sorsa miatt agresszív, illetve rossz tanuló.

Vécsei nagyon széles képet festett le egy remek interjúban a cigányság mai sorsáról és az oda vezető útról:

Mi, akik közel merészkedünk ahhoz a világhoz, amelyben a mindennapok része az uzsora, a drog, a prostitúció, több részletet látunk, de ettől nem leszünk másoknál jobb embernek.

- ismertette Vécsei a saját nézőpontjukat. Korábban már átvették a tarnabodi iskolát, ahol eredményeiknek köszönhetően megjelentek azok a diákok is, akiket korábban a szülők máshova vittek. Mára minden diákjuk továbbtanul.

A Klik szerepéről úgy vélekedik, hogy "legtöbbször hiba volt" a városok iskoláinál a központosítás, ám a kistelepüléseken a forráshiány miatt jó ötletnek tartja. Azonban úgy véli, a pénz nem minden: "Ez egy kicsit olyan, mint egy új autó benzin nélkül. És amikor nem indul, nem biztos, hogy a járműcsere jelenti a megoldást."

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!