szerző:
Nagy Barnabás

Már a rendőrség is nyomoz azzal kapcsolatban, ami a Tiszabői Általános Iskolában történt, és az esetet közelről ismerők szerint történik a mai napig. Hiába a rendőrségi vizsgálat, hiába a kollégák egybehangzó véleménye és a szakértői visszaigazolások, se az iskola vezetése, sem pedig a helyi tankerület nem lépett érdemben az ügyben. Hivatalosnak tekinthető iratok árulkodnak ütésekről és megfélemlítésekről, a pedagógus mégis a helyén maradt.

©

A Tiszabői Általános Iskola egyik 47 éves alkalmazottja ellen folytat büntetőeljárást a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság 2015 februárja óta bántalmazás közfeladatot ellátó személy eljárásban bűntett elkövetésének gyanújával – ez derül ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszában. Úgy tudjuk, az ügyekben több feljelentés is érkezett, ezért a törökszentmiklósi és a karcagi kapitányság is hasonló gyanúval nyomoz.

Nemrég az Eduline birtokába jutott több dokumentum - jegyzőkönyvek, szakértői vélemények -, amik mind arról árulkodnak, hogy az iskola egyik alkalmazottja sorra követett el olyan cselekményeket, amik nem egyeztethetők össze a tanári hivatással, de – ahogy a nyomozás megkezdése is erre enged következtetni – a hatályos törvényekkel sem.

Tudomásunk szerint az iskolát jelenleg is vezető igazgató még 2013-ban mutatta be a kollégáknak M.I-t, akit előbb igazgatóhelyettesnek nevezett ki. Miután szakmai hiányosságok miatt ettől a pozíciótól megfosztották, a gyógypedagógiai tagozat egyik kis létszámú osztályát vette át.

A birtokunkba került dokumentumok arról árulkodnak, hogy M.I. fizikailag bántalmazta a gondjaira bízott gyerekeket, káromkodott velük, illetve a jelenlétükben. Egy jegyzőkönyvből kiderül, kollégái szerint még szexuális tartalmú utalásokat is tett a diákok jelenlétében, illetve egyik informatikaórán pornót néztek a tanulók, bár az a jegyzőkönyvből nem derül ki, hogy erről a tanár is tudott-e. (Az esetek közül kiválogattuk a legkirívóbbakat, amiket a keretes írásunkban olvashattok.)

Pofonok és megfélemlítés

Egy feljegyzés szerint az intézményvezető helyettesének és egy másik tanárnak panaszolta el egy anyuka, hogy kislánya nem szeret már bejárni M.I. óráira. A szülő szerint a tanárnő "fucsán közeledik, csókot kér" a gyerektől, és egy alkalommal a tanárnő "felhúzta a szoknyáját a kislány előtt".

Egy hivatalos iratból kiderül, hogy egy tanórán több pornóoldalt is megnyitottak az egyik iskolai számítógépen. Az adott időszakban a dokumentum szerint az eljárás alá vont tanár tartózkodott az egyik osztállyal, bár az nem derül ki, hogy a tanár tudtával nyitották-e meg az említett oldalakat.

„Reggel magával jöttünk, már akkor beszélt mindenfelét! A második szünetbe lementünk néhányan, hogy megkérdezzük, hogy magát tényleg kirúgják-e? Erre maga azt mondta, hogy takarodjunk onnan, mert ... a többit nem tudom elmondani.” Az ötödik osztályos kislány a jegyzőkönyv szerint ezután egy obszcén szót súgott az igazgató fülébe, mert nem akarta hangosan elismételni, amit M.I. mondott nekik.

Egy esetben egy dokumentum szerint az egyik tanuló véletlenül meglökte az udvaron, játék közben a tanárnőt, aki erre „indokolatlanul agresszívan” üvöltött a gyerekkel, majd a nyakánál megfogta a ruháját, és megrángatta, majd így az iskola falához lökte. Az esetről jegyzőkönyv készült, miután az egyik ott dolgozó szemtanúja volt a történteknek.

Egy alkalommal az eljárás alá vont tanárnő egy kislány hátát és fejét tenyérrel és ököllel is megütötte, mert a tanuló összeverekedett társával.

Előfordult, hogy a tanárnő az iskola vezetését megkerülve a családsegítőhöz fordult egy hátrányos helyzetű tanulóval kapcsolatban, akinél vizsgálatot kért. Erről a szülőket sem tájékoztatta. A gyerekek közül azóta állítólag többen is tartanak attól, hogy elveszik őket szüleiktől, mert a tanárnő ezzel fenyegette őket.

Egy jegyzőkönyv szerint a tanárnő több kollégája is panaszkodott arra, hogy rendszeresen kizárja (kulccsal) az osztályból a gyerekeket, akik a folyosón randalíroznak. Az is kiderül, volt olyan eset, hogy egy gyerek egyszerűen fogta magát, és hazament. Erre a tanárnő annyit mondott az őt számonkérő szülőnek, hogy az a tanuló ilyen, ha bajba kerül, rögtön hazafut.

Szakértői vizsgálatok is történtek, melyekből kiderült, hogy a pedagógus az alapvető kötelezettségeit sem látja el, a napló például - erről fénykép is árulkodik - összragadt lapokkal, hiányos kitöltésekkel gyakorlatilag használhatatlan.

Tudomásunk szerint a tantestület és a szülők korábban már többször is az illetékes Kunhegyesi Tankerülethez fordultak, azonban ahogy az igazgató, a tankerület vezetője is kiállt a megvádolt pedagógus mellett. Úgy tudjuk, hogy bár kérték a tankerületnél, jelentsék fel a pedagógust, arra ígéretet is kaptak, ám ez mégsem történt meg. Pedig az iskola közalkalmazotti tanácsa már a 2013/14-es tanévben tájékoztatta aggályairól a tankerületet, de a szülői munkaközösség is hasonlóan tett. A Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat is többször tett panaszt.

Az esetek miatt a tanár és a kollégái közti kapcsolatos teljesen megromlott. Az egyik jelzésben, amit a munkaközösség vezetői írtak, az áll: "a hátrányos helyzetű iskolában a tanárok személyisége előtérbe kerül. A személyiségünkkel tanítunk. M. elveszítette hitelességét nem csak a tantestület, de a diákok és a szülők előtt is".

Kapcsolódó cikkek

Online is komoly veszély leselkedik a diákokra

Ilyen ma Magyarországon az iskolai erőszak

A diákok ötöde rendszeresen tapasztal erőszakot

Videóra vették az iskolában, hogy üti le a diákot a tanár

Bár a nyomozati eljárásra vonatkozó jogszabályok kiskorú gyermek sértettsége és veszélyeztetettsége esetén soronkívüliséget, illetve gyorsított eljárást tesznek levetővé, az ügyre közelről rálátók szerint „kényelmes” tempóban halad a nyomozás, ráadásul azt is kifogásolják, hogy az eljárás időtartama alatt is tovább taníthat M. I.

A tanár viselt dolgai miatt állítólag már a működőképessége határára került az intézmény, 2013 óta az akkor 26 fős tantestület csaknem fele otthagyta az intézményt. Úgy tudjuk, emiatt nem sikerül minden pozíciót a megfelelő végzettségű szakemberekkel feltölteni. Ahogy egyik forrásunk fogalmazott, „tanít itt volt Volán jegyellenőr és juhtelepről érkezett ökológus”. Egy alkalommal a tantestület nem vette fel reggel a munkát. Úgy értesültünk, hogy ekkor a tankerület vezetője ment a helyszínre, és kérte a tanárokat, hogy házon belül rendezzék az ügyet.

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Kunhegyesi Tankerület vezetőjét, illetve az iskola igazgatóját is. A tankerületi vezető a rendőrséghez irányított minket, az intézményvezetőtől pedig nem reagált a megkeresésünkre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!