szerző:
eduline/mti

A civil közoktatási platform követelései szerepelnek a köznevelési kerekasztal munkacsoportjainak témái között, ezért azt továbbra is ott tárgyalná a kormány - reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szerveződés 12 pontjára.

©

A Civil Közoktatás Platform által leírt kérdések, problémák a tárca előtt is ismertek, azok egytől egyik szerepelnek a köznevelési kerekasztal valamelyik munkacsoportjának témái között - írja Thaisz Miklós az oktatási tráca részéről. A köznevelési kerekasztal plenáris ülése a tárgyalópartnerek által meghatározott ütemezés szerint végzi szakmai munkáját, már az első két ülésen megfogalmaztak több olyan javaslatot, amelyet a kormányzat elfogadott - tette hozzá. Válsza lényegében azt mutatja, hogy a kormány a kerekasztalon felhozott javaslatokra nyitott, a kívülről érkezőkre ne, bár a tiltakozó szervezetek nem vesznek részt az üléseken.

Továbbiak a témában
Azonnali követelésekkel állt elő a Civil Közoktatási Platform

A tárca képviselője korábbi meghívásukat megerősítve jelzi, hogy várják a platform képviselőit a kerekasztal, illetve munkacsoportjainak ülésére, bár a szakszervezetek többször jelezték, hogy ők inkább maradnánk a sztrájktörvényben biztosított tárgyalási feltételek mellett. A minisztérium ettől függetlenül azt vallja, hogy nyitottak arra, hogy a következő plenáris ülésen megvitassák a platform által megfogalmazott követeléseket.

A civil közoktatási platform 12 pontban fogalmazta meg elképzeléseit a közoktatás átalakításáról, az MTI-hez kedden eljuttatott kezdeményezések között szerepel a tanulói terhek mérséklése, a kötelező testnevelésórák számának csökkentése, a kötelező erkölcstan- és hittanórák megszüntetése. Az intézkedéscsomagban megfogalmazták, hogy az érettségire vonatkozó módosításokat halasszák el, a változások nem érinthetik hátrányosan a tanulókat, mindenkinek joga van a tanultak alapján letenni az érettségit.