szerző:
Eduline

A kötelező olvasmányok sorsa elég hányattatott, hiszen nem sok diák szereti elolvasni őket, pedig sokszor érdekesebbek, mint hinnétek. Összeszedtünk pár kötelező vagy ajánlott olvasmányt, amik izgalmasabbak, mint gondoltátok volna.

Gárdonyi Géza - Egri csillagok

Az Egri csillagok Gárdonyi Géza 1899-től folytatásokban megjelenő, majd 1901-ben könyvben is kiadott regénye. A történelmi kort feldolgozó történet, igazán érdekes és személyes sorsokon keresztül mutatja be a magyarországi török megszállást. A könyv terjedelmével ellentétben gyorsan olvasható, hiszen nagyon sok izgalmas történeti szál fut benne.

©

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

A történet Nyilas Misiről szól, aki a debreceni kollégium diákja, ahol a szobatársai elveszik az otthonról kapott csomagját, Pósalaky úr pedig, akinek délutánonként felolvas, rögtön tegezni kezdi, amikor megtudja, hogy az apja csak egy ács. Misi igazi megpróbáltatásai akkor jönnek, amikor szívességből megteszi a lottón Pósalaky számait, a szelvényt viszont elhagyja. A könyv nem olyan hosszú, de annál érdekesebb mindenki számára.

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy művében több, több rövid karcolatot olvashattok a diákéletről és Bauerről. A reggeli felkelés nehézségeitől az osztálytermi feleltetésen át odáig, hogy Bauer már felnőve, otthon tanítja kisfiát. A történetek viccesek és egy-egy rövid novellát még utazás közben is kényelmesen el lehet olvasni.

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A kötelező olvasmányok között is szerepel, és valóban érdemes ellolvasni. Budapesten a fiúknak nem egyszerű megfelelő játszóterületet szerezni, így a Pál utcai fiúk és a vörösingesek között háború indul a grundért. Film is készült belőle, de elsősorban a regény adja vissza a barátság fontosságát és az izgalmas "harcok" világát:

Erich Kästner: A repülő osztály

Kästner regénye egy bentlakásos fiúiskolában játszódik, ahol a diákok éppen a karácsonyi színdarabra készülnek. Az órákon már nem is tudnak figyelni, mert közeledik a szünet, a próbateremért is meg kell küzdeniük a felsőévesekkel, bátorságpróbát kell tenniük, és Martinnak is valahogy haza kellene látogatnia.

 

Öt könyv, amit mindenkinek el kell olvasnia, mielőtt egyetemre megy

Vannak olyan regények és novellák, amelyeket mindenkinek el kellene olvasnia még az egyetem előtt. Lassan eljön a felvételi ponthatárok kihirdetése, de addig még van idő! Vannak olyan könyvek, amiket érdemes elolvasni, mielőtt beléptek az egyetemre - van, amelyik egy különleges iskolában játszódik, egy másik filozófiai vonalat követ, a harmadikat pedig egész egyszerűen jó olvasni.