szerző:
eduline/mti

Budapest mellett több megyeszékhelyen is szabad oktatást követelve tartottak tüntetéseket szombaton pedagógusok, a kormány és a Fidesz szerint csak politikai hergelés zajlik.

©

A főváros mellett demonstrációt tartottak Békéscsabán, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden is. Budapesten a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform, valamint a pedagógus szakszervezetek hirdetett "bizonyítványosztó" demonstrációt, amelynek részvevői a Március 15. térről a Várkert bazárhoz vonultak.

A demonstráció felszólalói és részvevői bukásra osztályozták a kormány teljesítményét. Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója azt mondta, hogy a kormány átvágta a pedagógusokat. Törley Katalin, a mozgalom képviseletében úgy vélte, hogy a kormány nem tárgyalni és együttműködni akar, hanem uralkodni és harcolni. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke ismét szóvá tette, hogy a köznevelési törvény módosításába nem kerültek bele azok a pontok, amelyekről hosszasan egyeztettek.

©

Az oktatási államtitkárság a tiltakozásra reagáló közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a pedagógusok többsége a párbeszédben hisz, nem az utcai akciókban és politikai hergelésben. Szerintük a pedagógusok többsége mára arra is ráébredt, hogy bizonyos kormányellenes erők csak ki akarják használni őket . Különösen felháborító véleményük szerint, hogy azok akarják mindig utcára vinni a pedagógusokat, akik rendszeresen elutasították a párbeszéd lehetőségét és a kormány meghívását a köznevelési kerekasztalhoz, amely a pedagógusokról és a gyermekekről szóló párbeszéd legeredményesebb fóruma - írták állásfoglalásukban.

Megjegyzendő, a civilek és a szakszervezetek külön tárgyalásokat kezdeményeztek (a civilekkel nem ült le a kormány), a pedagógusok sztrájkbizottsága a törvényben garantált sztrájktárgyalásokban hitt, véleményük szerint ugyanis nincs semmilyen törvényes kerete a kerekasztalnak.

Pilz Olivér: A szakmaiság kevés

A pedagógus a Vasárnapi Híreknek adott interjújában arról beszélt, hogy a szakmai vita vége mindig a politika, mert minden ügyben a politikusok nyomják végül a gombot a parlamentben.

A vártál ismét jóval többen, több ezren vonultak fel szombaton a szakadó esőben. A Fidesz-frakció viszont másként látja a helyzetet, szerintük a pedagógusok többsége felismerte, hogy csak fel akarják őket használni azok, akik sorra visszautasították a párbeszédet a kormánnyal, a tárgyalások helyett pedig politikai tüntetéseket és utcai akciókat szerveznek. Hangsúlyozták, a baloldal kormányzása alatt mindig csak elvette a pénzt az oktatástól, eladósította és csaknem csődbe vitte az iskolákat fenntartó önkormányzatokat, több száz iskolát zártak be, és több ezer tanárt tettek az utcára.

©

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a demonstráció előtt azt mondta, támogatják a megmozdulást, mert úgy gondolják, hogy a tárgyalóasztal mellett nem lehet hinni a Fidesznek, Magyarországnak "csak és kizárólag az utcán és tereken kell tudnia megfogalmazni követeléseit". Míg a Fidesz úgy gondolja, hogy az oktatás kizárólag a hatalomért van, addig a szocialisták szerint az oktatásnak a gyerekek érdekeire kell tekintettel lennie - fejtette ki a szocialista politikus.

A Magyar Liberális Párt (MLP) ügyvezetője szintén úgy vélte, hogy a kormány elégtelenre vizsgázott oktatásügyben, Bősz Anett ezért tanszabadságot, decentralizációt, valamint egy önálló oktatási minisztérium felállítását sürgette.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!