szerző:
eduline/mti

Bár a világ legtöbb országában az integrált oktatás vezetett eredményre a nehézségekkel küzdő diákok felzárkóztatására, felmerült a kormány ötletei között, hogy egy helyre gyűjtve bentlakásos intézménybe költöztesse a hátrányos helyzetű diákokat, ami leginkább a roma diákokat érinti. A Jobbiknak nagyon tetszik az ötlet.

©

Bár Palkovics László oktatási államtitkár szerint nem szegénykollégiumokat rejtenek a kormány tervei, a Jobbik üdvözölte a kiszivárgott ötletet.

Dúró Dóra jobbikos képviselő, a parlament kulturális bizottságának jobbikos elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján össznemzeti érdeknek nevezte, hogy létrejöjjön egy országos hálózat, ugyanis szerinte a jelenlegi felzárkóztatási rendszer nem működik, a 2008 és 2013 között elköltött 160 milliárd forint pedig javulás helyett a hátrányos helyzetű gyermekek számának növekedésével járt.

Vannak olyan gyerekek, akik a családban nem kapják meg azt a támogató közeget, ami tanulásra motiválná őket; egy hasonló Zala megyei intézménybe pedig önként viszik be a diákokat szüleik a jobb körülmények reményében - hozott fel egy kiragadott példát a képviselő.

A jobbikos politikus jelezte, hogy a bentlakásos iskolák kialakításához minden szakmai és politikai támogatást megadnának a kormánynak, továbbá szakértőkre bíznák, hogy ki az, akit iskolapszichológus segítségével, vagy bentlakásos iskolában kellene felzárkóztatni.

Egy logikai csavart is bedobott: szerinte igazságtalan, hogy spontán szegregáció indult meg, de nem a szegregált intézménybe ragadt hátrányos helyzetű diákok miatt, hanem mert azok a gyerekek szerinte ellehetetlenítik a normális tanulást a többieknél, akiket ezért visznek el a körzetes iskolából a szüleik.

Palkovics László szerdán úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy a kiszivárgott tervezet egy korábbi verzió lehetett, "de a kormány elé ilyen javaslat nem kerül, mivel a minisztérium sem ért egyet ezzel."

Palkovics: Megér plusz 5-10 ezer forintot, hogy életben térjenek vissza a diákok a sítáborból

Az államtitkár azt javasolja, hogy a diákokat szállító buszok éjszaka ne közlekedjenek. A múlt héten villámkérdésekkel bombázta az iskolákat a Klebelsberg Központ (KK) - leánykori nevén Klik. Azt szerették volna megtudni, hogy milyen körülmények között szervezik a sítáborokat. Az igazgatóknak valahol egy nap, valahol mindössze másfél óra állt rendelkezésükre, hogy választ adjanak.