szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező gyerekeket nem tartaná otthon.

A hvg.hu Póta Györggyel, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökével beszélgetett a járvány miatt felmerült kérdésekről. Az orvos elmondta, nem egyszerű megmondani a gyerekeknél, mikor fertőződnek meg, hiszen az esetek többségében tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átvészelik.

Hozzáteszi, mindenféle koronavírusos tünet jellemző gyerekkorban: a nátha, a köhögés, akár láztalan állapotban is, a hasmenés, torokfájás anélkül, hogy az ismert tünetekből 2-3 meglenne.

Póta György az oldalnak elmondta, ha valakinek tünetei vannak, otthon kell maradnia a legkisebb köhögéssel is, mert az iskolák az Oktatási Hivataltól olyan leiratot kaptak, hogy a legkisebb orrfolyással sem engedhetik be a gyereket az intézménybe, és mindenről orvosi igazolást kérnek. A gyerekorvosok munkája az elmúlt napokban másból sem állt, mint hogy a tünetmentes, és szinte alig beteg gyerekeknek igazolást írunk az alapján, amit a szülő telefonon elmond, hogy visszamehessenek az iskolába. Így napokon belül összeomolhat a rendszer.

Bármit csinálunk, minden szeptemberben a gyerekek 70-80 százaléka megfázásos tünetekkel, orrfolyással kínlódik, ami a közösségbe járás és a változékony időjárás következménye. Ha őket mind kötelezően otthon tartjuk napokig, akkor megszűnik a közoktatás.

Szerinte ha igaz, hogy a tünetmentesek és az enyhe tünettel rendelkezők jóval kevésbé fertőznek, akkor meg kell kockáztatni azt, hogy egy kötelező maszkviselés mellett mehetnek iskolába a gyerekek, mert valószínűleg nem okoznak akkora gondot, és a komolyabb tünetekkel rendelkezőkre koncentrálnak, mert ők fertőznek igazán.

Azt is elmondta, mivel sok beteg nem lázasodik be, az október 1-jén életbe lépő kötelező lázmérőzést nem tartja megoldásnak. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökével készült teljes interjút itt olvashatjátok el.

Változik az érettségi követelményrendszere: a kérdés csak az, hogyan és kiknek

A tanév kezdete előtt egy nappal hatályon kívül helyezte az Emmi az érettségi részletes követelményéről szóló rendeletet. Bár az őszi érettségizőket még nem érinti a változás, a májussal vizsgázókat már érheti meglepetés.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!