szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az iskolák mellett kinyithatnak a nyelviskolák is, jöhetnek a ballagások és benyújtották a javaslatot az iskolaőri rendszerrel kapcsolatban. Izgalmasan indult a június is az oktatásban - most összeszedtük a hét legfontosabb történéseit.

Kinyíltak a sulik, de nem sokan mentek vissza

Két hete született meg a döntés az iskolák újranyitásáról, a héttől pedig már lehet kiscsoportos felzárkóztatást tartani. Azonban csupán 21 ezer tanuló jelent meg kedden a tankerületek fenntartásában lévő iskolákban, mindezt úgy, hogy jelenleg 700 ezer általános és 500 ezer középiskolás van az országban. Ezen felül a kijárási korlátozás feloldása után június első hetétől országszerte kinyitnak a nyelviskolák és örülhetnek az általános iskolások és szüleik, ugyanis az ő ballagásukat megtarthatják idén. Erről itt olvashattok bővebben.

Jönnek az iskolarőrök

Az iskolaőri rendszer bevezetését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be május végén. A miniszter azt mondta akkor, hogy ötszáz iskolában lesz iskolaőrség. Ahogy mi is írtuk, a parlamentnek benyújtott törvényjavaslat szerint az iskolaőr szükség esetén igazoltathat, és az arányosság betartásával alkalmazhat testi kényszert is, adott esetben bilincselhet, sőt a támadás megakadályozására vagy az ellenszegülés megtörésére vegyi eszközt és rendőrbotot is használhat. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) országos elnöksége is megszólalt a kérdésben: ők azt mondták, az iskolaőrök kényszerintézkedéssel megakadályozhatják, illetve elrettentéssel meggátolhatják az agresszív magatartást,

hosszabb távon azonban inkább pedagógiai jellegű megelőzésre lenne szükség.

Nagy változás lesz az egyetemeken

Az utóbbi időben számos egyetemről lehetett hallani, amely modellváltásra vagy összeolvadásra készül. Azóta több intézménnyel kapcsolatban meg is születtek a döntések, de olyan is akad, ahol még nem derült ki minden az átalakításról. Mikortól lépnek életbe az új szabályok? Összegyűjtöttük, eddig mit lehet tudni.

Változhatnak az idei ponthatárok a rendhagyó érettségi időszak miatt?

A köznevelési államtitkár szerint az, hogy az érettségiket máshogy tartották meg idén, nem jelenti, hogy a pontszámok változnának. A ponthatárok megállapítási rendje nem módosul, továbbra is az utolsó felvett diák pontszáma lesz a végleges szám az egyes képzéseknél. Mutatjuk, mit jelent ez a gyakorlatban.

Pedagógia vs pedagógiai ismeretek

2020. májusától megváltozott a szakmai érettségi tárgyak rendszere, így idén már sok esetben új néven szerepelnek a listában az érettségi tárgyak. Van azonban olyan alapszak, ahol ez a változás kisebb kavarodást okozott. Pedagógia vagy pedagógiai ismeretek számít - mutatjuk a részleteket.

Négy lépés a 2020-as felvételi pontszámításhoz - minden infó egy helyen

Már megkaptátok az érettségi eredményeiteket, a hiányzó dokumentumokat és többletpontokhoz szükséges papírokat is pótoltátok? Akkor itt az ideje, hogy kipróbáljátok a pontszámító kalkulátorunkat, amellyel megtudhatjátok, hány pontot szerezhettek a 2020-as felsőoktatási felvételin.

Idén is tarolnak a nyelvi táborok - mutatjuk a legnépszerűbbeket

A táborozó gyerekek és a foglalható táborhelyek száma is csökkent, de mik lesznek a legnépszerűbbek? Mennyit kell fizeni és hol vannak a legnépszerűbb táborhelyek? Mutatjuk az idei statisztikákat.

Van mit megköszönni: Te melyik egykori vagy mostani tanárodnak vagy hálás?

Lassan 70 éve minden június első vasárnapján a tanárokat ünnepeljük, nem teszünk másképp idén sem - ma tartjuk a pedagógusnapot. Az idei tanév lassan véget ér és ha máskor nem, most biztosan mindenkinek akad valami, amit megköszönne jelenlegi vagy volt tanárának.

Van mit megköszönni: Te melyik egykori vagy mostani tanárodnak vagy hálás?

Lassan 70 éve minden június első vasárnapján a tanárokat ünnepeljük, nem teszünk másképp idén sem - ma tartjuk a pedagógusnapot. Az idei tanév lassan véget ér és ha máskor nem, most biztosan mindenkinek akad valami, amit megköszönne jelenlegi vagy volt tanárának.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!