szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Most a Fiatal Írók Szövetsége is kifejezte véleményét az új NAT-ról, a törvény felfüggesztését és valóban széles körű szakmai egyeztetés megkezdését javasolják.

"A Fiatal Írók Szövetsége már egészen középiskolás kortól foglalkozik olyan, kezdetben csak irodalomkedvelő, majd az egyetemi évekre egyre kiforrottabb világlátással, önképpel, szerzői, szépírói elképzelésekkel bíró fiatalokkal, akiknek a segítése, mentorálása a szervezet missziója. Éppen emiatt nap mint nap tapasztaljuk a ma élő magyar- és világirodalom iránti érdeklődést. Az értő olvasás segítése és támogatása, a kritikai és önkritikus gondolkodás fejlesztése a FISZ alapfeladatai közé tartozik. A Nemzeti Alaptanterv kapcsán a Magyartanárok Egyesülete szakmai meglátásait – mint a kronologikus irodalomtörténeti tanítás atavisztikus jellege, a pedagógia mint tudományág iránti érzéketlenség, a nemzeti emlékhelyek esetleges, ideológiai alapon történő kiválasztása, a normatív nyelvszemlélet kizárólagos képviselete – osztjuk, a NAT-tal szemben kifogásoljuk"

– írja a szövetség közleményére hivatkozva a 24.hu, amelyben azt is kifejtik, hogy kifejezetten problémásnak tartják a kortárs magyar és világirodalom mellőzöttségét, hiszen ez szerintük azt az érzetet kelti, hogy az irodalom lezárható és intézményes keretek közé szorítható.

A FISZ több mint két évtizedes elkötelezett határon túli együttműködései és kapcsolatai alapján kijelenti, hogy a magyar nyelv és a határon túli magyarság is csak ott tud megmaradni, ahol élő és virágzó irodalom működik – érvelnek, emellett kifejezetten fontosnak tartják az örömszerző olvasás serkentését, amit szerintük az új NAT inkább hátráltat, mint segít.

A Fiatal Írók Szövetsége a törvény felfüggesztését és valóban széles körű szakmai egyeztetés megkezdését javasolja.

Szakmai együttműködést kínál fel az MTA az új alaptanterv átdolgozásához

Több szakmai kritika, tiltakozás, nyílt levelek és feltett kérdések után még mindig érkeznek hivatalos vélemények az új Nemzeti alaptantervről (NAT), most a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) is állást foglalt.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.