szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pontosan meddig és hogyan kell középiskolába jelentkezni? Meggondolhatjátok magatokat, ha már leadtátok a jelentkezést? És mikor tudják meg a diákok, hogy kit hová vettek fel? Fontos kérdésekre válaszolunk.

Meddig kell középiskolába jelentkezni?

A legtöbb diák felvételi ügyeit az általános iskola intézi, így őket mindenről tájékoztatják az intézmények. Fontos, hogy a felvételin annyi jelentkezési lapot kell kitölteni, ahány középfokú iskolába be szeretnék nyújtani a jelentkezést. A jelentkezési lapo(ka)t (célszerűen könyvelt postai küldeményként) a középfokú iskolába kell megküldeni 2019. február 18-ig" - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

Az iskolai ellenőrzések érdekében az általános iskolák ennél korábbi időpontban is kérhetik a felvételi lapok kitöltéséhez szükséges adatok benyújtását - hívják fel a figyelmet.

Hol kell jelentkezni?

A 8. évfolyamot most végzőknek a felvételi jelentkezési szándékukra vonatkozó információkat az általános iskolájukban kell leadniuk, az iskola által meghatározott formában és megjelölt időpontig. Más jelentkezők (pl. a külföldiek) a jelentkezési lapokat leadhatják vagy elküldhetik közvetlenül a középfokú iskolákba is.

Fontos, hogy kizárólag a tanév rendjében megadott határidő (2019. február 18. éjfél) előtt postára adott tanulói adatlapokat rögzítik a rendszerben.

Mi történik ha meggondolom magam?

A felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai vagy egyéb információ alapján lesz lehetőségetek van eredeti továbbtanulási sorrendetek megváltoztatására. Ilyenkor módosító tanulói adatlapot kell kitölteni és postázni. Erre 2019. március 21-én és 22-én,a felvételi lapok kitöltésével megegyező módon lesz lehetőségetek. Tehát az általános iskola 8. évfolyamán tanulók valamint a 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők, akiknek felvételi lapjait az általános iskola készítette el, azoknak a módosítást az általános iskolájában végezhetik el.

Fontos, hogy a módosítás során tanulmányi területet törölni nem lehet, azonban az eredetileg beírtak sorrendje átalakítható, illetve újtanulmányi terület felvételére is van lehetőség, de utóbbira csak olyan középfokú iskolában, amely az eredeti tanulói adatlapotokon is szerepelt.

Mikor lesz meg az eredmény?

A z Oktatási Hivatal a beérkezett tanulói adatlapok alapján elkészíti iskolánként a jelentkezők listáját, amely tanulmányi területenként tartalmazza ABC sorrendben a jelentkezők névsorát és ezt 2019. március 28-áig elküldi az iskoláknak. Az iskolák igazgatói a jelentkezők ebből a listából elkészíti kaz ideiglenes felvételi rangsort.

Mikor tudják meg a diákok, hogy kit hová vettek fel?

A felvételizőknek 2019. április 30-áig minden olyan középfokú iskola írásbeli értesítést küld, ahová jelentkezési lapot adott be.

Melyik középiskola passzol hozzátok?

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük, melyik középiskola kinek lehet jó választás.