szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több tízezer diákra és szülőre vár nehéz döntés a következő hetekben. De vajon hogyan lehet kiválasztani a legjobb középiskolát? Mit tanácsolnak a szakértők, kiknek való a két tannyelvű, az egyházi vagy éppen a tagozatos középiskola? Fontos kérdésekre válaszolunk.

Szerintetek melyik középiskolát válasszam?”, „Tudtok nekem olyan középiskolát mondani, ami nem nehéz?”, „Már nyolcadikos vagyok, és egyre szorul a hurok, ahogy közeledik a december, mit ajánlotok, hol tanuljak tovább?” – több tucat ezekhez hasonló, tanácstalan diákoktól és szülőktől származó kérdést lehet találni a fórumokon és a kérdés-válasz oldalakon.

Az országban több száz gimnázium, szakgimnázium és szakközépiskola közül lehet válogatni: az állam mellett egyházak, alapítványok és magáncégek is működtetnek oktatási intézményeket, a diákok és a szülők hat- és nyolcosztályos gimnáziumok, hároméves, érettségit nem adó szakközépiskolák, négy évfolyamos gimnáziumok és szakgimnáziumok, nyelvi előkészítős és két tannyelvű iskolák, alternatív módszereket alkalmazó intézmények, sőt tanulócsoportok közül is válogathatnak.

Többszörös a túljelentkezés a legnépszerűbb gimnáziumokban: itt az összes adat

Hol nézhetitek meg, hogy az elmúlt években mekkora volt a túljelentkezés a középiskolákban?

Ha kíváncsiak vagytok, mit tanácsolnak a szakértők ebben a nehéz helyzetben, akkor a teljes cikkünket itt elolvashatjátok.

Egy biztos, az iskolaválasztás legfontosabb szempontjai – értenek egyet pedagógusok és pszichológusok – a diák érdeklődési köre, képességei és személyisége. Vagyis a szülők első és legfontosabb feladata, hogy legkésőbb a középiskolai felvételi évében választ kapjon többek között arra a kérdésre, hogy a gyermekének van-e már bármilyen elképzelése a jövőről. De milyen lépéseket kell megtenni, hogy a lehető legjobb középiskolát választhassátok? Itt olvashattok lépésről lépésre a középiskola-választásról.

De melyik iskolát válasszuk? Hat- és nyolcosztályos gimnáziumot, tagozatos középiskolát vagy inkább magán- és alapítványi gimnáziumot érdemes választani? Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük, melyik középiskola kinek lehet jó választás.

A középiskolai felvételi egyénileg is lehet jelentkezni - igaz, nem mindenki használhatja ki ezt a lehetőséget. Mikor és hogyan lehet egyénileg középiskolába jelentkezni? Erről bővebben itt olvashattok.

Ilyen lesz a 2019-es középiskolai felvételi: minden, amit a pontszámítási szabályokról tudni kell

Mennyit ér az írásbeli és a szóbeli? Mit lehet beleszámolni a hozott pontokba és milyen tantárgyakat kell figyelembe venni? Összefoglaltuk a középiskolai felvételi legfontosabb pontszámítási szabályait.