szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Érdemes-e tagozatos vagy két tanítási nyelvű középiskolát választani? Mennyibe kerül egy tanév egy magángimnáziumban? Tényleg többszörös a túljelentkezés a nyolcosztályos gimnáziumokban? Gyakori kérdések a középiskola-típusokról. 6. rész: szakgimnáziumok.

Mikor jó választás?

A szakgimnázium (régi nevén szakközépiskola) olyan középiskola, ahol a diákok szakmai és közismereti képzést is kapnak, tanulmányaik végén pedig szakmai és érettségi bizonyítványt is szereznek. A szakgimnázium jó választás azok számára, akik 14 évesen még nem biztosak abban, az egyetemi-főiskolai továbbtanulást vagy inkább a szakmaszerzést választanák, ugyanakkor komolyan érdeklődnek egy vagy több tantárgy iránt. Mindez azért fontos, mert a szakképzés legutóbbi átalakítása óta nehéz képzést váltani, a tanulók órarendje ugyanis szakmánként különböző.

Mit tanulnak a diákok?

Magyarból, matematikából és történelemből ugyanannyi órájuk van, mint a gimnazistáknak, de a természettudományos tárgyak közül csak az adott szakmacsoporthoz legközelebb álló szerepel a kötelező tantárgyak listáján, a többi természettudomány csak a 9. évfolyamos „komplex természettudomány” órákon kerül elő, emellett a szakmai oktatás már a 9. évfolyamon magas óraszámban megkezdődik. Az újraszabott rendszerben a diákok már a negyedik évben szakmai papírt kapnak, az ötödik (választható) évben pedig piacképes végzettséget szerezhetnek − ám az érettségi után úgy is dönthetnek, hogy egyetemen vagy főiskolán tanulnak tovább. Aki szakmai végzettséget szerez, mindenképpen előnyösebb helyzetből indul a munkaerőpiacon, mint azok, akik egy „sima érettségivel” próbálkoznak, számos szakmában azonnal el tudnak helyezkedni a frissen végzettek. Azok azonban hátrányból indulnak a felsőoktatási felvételin, akik nem a szakmájuknak megfelelő szakon tanulnának tovább.

Iskolaválasztás előtt: mikor jó választás az egyházi iskola?

Érdemes-e tagozatos vagy két tanítási nyelvű középiskolát választani? Mennyibe kerül egy tanév egy magángimnáziumban? Tényleg többszörös a túljelentkezés a nyolcosztályos gimnáziumokban? Gyakori kérdések a középiskola-típusokról. 2. rész: egyházi középiskolák.

Hat- és nyolcosztályos gimnáziumok: kihez illik ez az iskolatípus?

Érdemes-e tagozatos vagy két tanítási nyelvű középiskolát választani? Mennyibe kerül egy tanév egy magángimnáziumban? Tényleg többszörös a túljelentkezés a nyolcosztályos gimnáziumokban? Gyakori kérdések a középiskola-típusokról. 1. rész: hat- és nyolcosztályos gimnáziumok.

A cikk a HVG Középiskola 2019 kiadványában jelent meg. A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt.