Humbug, hogy el lehet venni a tanár szabadságát, de meg lehet nyomorítani például portfólióírással

"Fiatal pedagógusként annyi mindenben hittem én is, amiről 32 év tanítás, és sok száz oldal szakirodalom átrágása után már tudom, hogy csak mítoszok voltak" – írja a Taní-Tani Online-on megjelent írásában Asztalos György magyar-fizika szakos tanár, aki egyebek mellett úgy véli, „humbug az, hogy elvehető a pedagógus szabadsága. Megnyomorítható például portfólióírással és egyéb szekatúrákkal, de kisugárzását egy rendszer sem tudja elvenni”.

Forrás: Mónus Márton

A pedagógus szerint mítosz, hogy vannak olyan módszerek, amelyeket ha alkalmazunk, akkor automatikusan magas lesz az oktatás színvonala. „Például mennyire jó ötlet, amit Winkler Márta csinál a Kincskereső Iskolában, vagy a KIP-módszer Hejőkeresztúron. Az eredmények önmagukért beszélnek. Vajon akkor minden iskolában így kellene tanítani? Ezek a módszerek azon pedagógusok kezében működnek, akik szívvel-lélekkel csinálják, és alkalmasak is erre a munkára. Ezért nem lehet csak úgy adaptálni őket. A módszerek csak – fontos – eszközök, olyanok, mint egy jó szike a sebész kezében, de az ember a döntő” – írja.

hirdetés
hirdetés

Hozzáteszi: azt is nagyon sokat lehet hallani, hogy mennyire fontos a számítógép, a projektor, az okostelefon a minőségi pedagógiai munkához, ám véleménye szerint ezeket lehet jól és rosszul is használni, velük és nélkülük is lehet eredményes és eredménytelen egy pedagógus.

Asztalos György a pedagógiai mítoszok közé sorolja azt is, hogy a tanítás eredményessége és a csoport létszáma között fordított arányosság van. „Hát ez egy makacs képzet. Az elit iskolákban csoportbontásban folyik a matematika vagy más tárgyak oktatása, és így azt hisszük, sokkal eredményesebbek vagyunk. Ezt a szülőknek is jól el lehet adni. Az igazság az, hogy pont a jó szülői háttérrel rendelkező iskolákban ez teljesen felesleges, hiszen egy 25 fős osztályban ugyanolyan jól lehet tanítani a matematikát, mint egy 12 fős csoportban. Ezt számos vizsgálat igazolta” – írja.

„Sokszor lehet hallani, hogy a magyar oktatás elavult, minek annyit magoltatni a gyerekeket, korszerű, életközeli dolgokat kellene tanítani. A jó pedagógus megtalálja az érdekes, értelmes témákat. Rossz könyvvel vagy amellett is tud jól tanítani, és ez igaz volt bármelyik diktatúrában is. Mert humbug az, hogy elvehető a pedagógus szabadsága. Megnyomorítható például portfólióírással és egyéb szekatúrákkal, de kisugárzását egy rendszer sem tudja elvenni” – írja. A teljes cikket a Taní-Tani Online-on olvashatjátok el.

A pedagógusminősítés nem más, mint egy színpadi mutatvány?

"Unokáim, testvéreim unokái, szomszédgyerekek és tanítványok egytől egyig arról számolnak be, hogy a tanárnéni/bácsi minősülős órája színpadi mutatvány volt, a legkevésbé sem hasonlított a hétköznapira" - olvasható a pedagógusminősítési rendszerről abban az olvasói levélben, amelyet a Független Tanerők Hangja nevű Facebook-csoport tett közzé.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X