Az államtitkár szerint a pedagógusok "nagyobb anyagi megbecsülésben kezdhetik" az évet

7

Idén több pénz lesz az oktatásra, folytatódnak az iskolafejlesztések, az oktatás színvonalának javítását szolgáló intézkedések és az iskolai eszközvásárlások - mondta Palkovics László oktatási államtitkár csütörtökön az MTI-nek. Hangsúlyozta: a 2013 és 2017 között végrehajtott pedagógus béremelésnek köszönhetően a pedagógusok is nagyobb anyagi megbecsülésben kezdhetik az új évet, mára átlagosan 50 százalékkal emelkedett a bérük.

Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ismertetése szerint 2018-ban 572 milliárd forinttal több jut oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott 2010-esköltésgvetésben. Tavalyhoz képest pedig több mint 130 milliárd forinttal több jut az oktatás fejlesztésére, ezzel eléri a 2000 milliárd forintot a teljes oktatási rendszerre fordított éves támogatási összeg. 

hirdetés
hirdetés

Palkovics László közölte: tovább folytatódnak az iskolafejlesztések. 2018-ban 126 milliárd forint összegben mintegy 540 iskolában valósulnak meg fejlesztések és több mint 16 milliárd forint értékben épülnek új tornatermek, tanuszodák és tantermek, így a közeljövőben lezáruló 82 beruházáson felül további 75 településen indulhat ilyen fejlesztés. További mintegy 53 milliárd forint értékű iskola- és óvodafejlesztés valósul meg a megyeszékhelyeken a Modern városok program keretében. 

Jelentős eszközvásárlások is segítik a pedagógusok munkáját: a Klebelsberg Központ 14 ezer számítógépet, ugyanennyi monitort, 6 ezer laptopot és 7 ezer projektort vásárolt az iskolák számára - sorolta. Tavasszal várhatóan további 70 ezer informatikai eszköz - közte csaknem 46 ezer tanári és tantermi laptop, 24 ezer tanulói tablet és 800 tárolószekrény, továbbá 8 ezer tantermi megjelenítő eszközt adnak az iskoláknak.

Kellemetlen meglepetés a tanároknak: 87 ezer forinttal kereshetne többet egy pályakezdő tanár, ha...

Ha nem szakították volna el minimálbértől a pedagógusok bértábláját. Havi 87 600 forintot, vagyis évi több mint egymillió forintot veszítenek a pályakezdő pedagógusok 2018-ban a néhány éve megváltoztatott bérszámítás miatt - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) „A minimálbér 2018-ban 138 000 Ft.

Az államtitkár jelezte: a pedagógusok is nagyobb anyagi megbecsüléssel nézhetnek az újév elé, hiszen a 2013 és 2017 között végrehajtott pedagógusbér-emelésnek köszönhetően mára átlagosan 50 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, legutóbb tavaly ősszel. Erre a célra eddig 350 milliárd forintot fordítottak - közölte, kifejtve, hogy egy pályakezdő - egyetemi végzettséggel rendelkező - pedagógus öt éve 130 ezer forintot keresett, tavaly szeptembertől már 203 ezer forintot visz haza, ami 73 ezer forinttal magasabb összeg. Egy 20 éve dolgozó - egyetemi végzettséggel rendelkező - pedagógus a béremelés előtt 173 ezer forintot keresett, míg tavaly szeptembertől csaknem a dupláját, 335 ezer forintot vihet haza. A jelentős béremelésnek és a kiszámítható életpályának köszönhetőn egyre több fiatal látja kiszámíthatónak, vonzónak a pedagógusi pályát, 30 százalékkal nőtt a pedagógusképzésre jelentkező fiatalok száma - mondta. 

Palkovics László hangsúlyozta: az idei többletforrás a köznevelés területén valamennyi fenntartó számára biztosítja a béremelésekből és pedagógus életpálya bevezetéséből fakadó kiadásokat, az első ingyenes nyelvvizsga finanszírozásának hátterét, megnöveli az állami intézmények és táborhelyek felújítására rendelkezésre álló összegeket, a felsőoktatás területén pedig a januári újabb 5 százalékos illetményemelés fedezetén túl további 15 milliárd forinttal növeli a költségvetési forrásból kutatás-fejlesztés céljára rendelkezésre álló tételek nagyságát.

hirdetés

Hozzászólások (7) , melyek közül a legfrissebbek:

Nettó 120-133 ezer forint között keres egy kezdő tanár a valóságban, de szerintem az a kolléga sincs jobb helyzetben, aki 3-6 éve tanít. Tényleg nőtt az anyagi megbecsülés (" csak negatív irányba).

TheAsdfer

"Meddig tűrjük még ezt a sok hazugságot, ámítást?"
Ahogy elnézem, még nagyon sokáig.

Látom, még nem sikerült kijózanodnia a szilveszteri buli után...

Meddig tűrjük még ezt a sok hazugságot, ámítást?

Balázs91

Most végzem a féléves egyéni összefüggő gyakorlatomat. Egy pályakezdő (látom, hogy már írták) ~ nettó 135.000 Ft-ot kap meg. Azért hozzátenném, hogy ezért a fizetésért öt és félév egyetem kell (3 év alapszak, 2,5 év mesterképzés). Egyre több szaktársamtól hallom, hogy ott fogja hagyni a pályát, többek között én is ezen gondolkozom. Pár éven belül véleményem szerint pedagógushiány lesz, egy generáció kiöregszik és a fiataloknak még mindig nem vonzó. A kormánynak muszáj lesz kitalálnia valamit, esetleg visszaállítani az alapkoncepciót, hogy a minimálbérrel arányosan emelkedjen a pedagógusok bére.

Szilárd Blum

> 203 ezer forintot visz haza
-Nem ennyi a BRUTTÓ bére, öt forint híján 135 ezret visz haza.

Hogy ez mekkora emelés? 2013-ban 98eFt volt a minimálbér, most 138eFt. Ha óradíjat számolunk, (akkor heti 22, most heti 26 óra), akkor a minimálbérhez viszonyítva most kisebb a relatív bérelőny. Ha 26 helyett 24 órával számolunk, de figyelembe vesszük, hogy megszűnt a "kétszakos pótlék" (amit a többség kapott), akkor szintén.

Tehát egyrészt nőtt a fizetésünk vásárlóértéke (leszámítva a lakáscélú költéseket), másrészt sajnos nem annyira hogy vonzó legyen a pedagóguspálya. Vannak hiányszakok (informatika, matematika, mérnöktanár, stb.)

AnonIren

Menjen el Tarnazsadányba! Látni fogja a való világot! És jó lenn, ha már nem a másik oldalra mutogatna megint, az elmúúút nyóóóc év már szinte mind az övéké. Ne mást okoljanak az eddigi töketlenségért! A kezdő pedagógus pedig kevesebbet keres, mint egy szakmunkás a bértábla szerint, szóval ne csak 1-2 számot emeljen ki, ami neki éppen tetszik. A minimálbér helyett pedig vetítési alapot vezettek be, amihez persze nem nyúlnak, így aztán értékálló a fizetésük a pedagógusoknak és a közalkalmazotti törvény miatt az iskolai dolgozóknak.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X