Senki nem listázhatja a pénteki diáktüntetés résztvevőit, az iskolaigazgató sem tilthatja be a tiltakozást

6

Sem az osztályfőnök, sem az iskolaigazgató nem tilthatja meg a diákoknak, hogy részt vegyenek egy tüntetésen, és listát sem készíthetnek a tiltakozó tanulókról - hívja fel a figyelmet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Forrás: Stiller Ákos

"A tüntetés a véleménynyilvánítás egy formája, és mint ilyen, az Alaptörvényben garantált alapjog, az nem köthető életkorhoz vagy egyéb státuszhoz. A Magyarország által is ratifikált New York-i Gyermekjogi Egyezmény kifejezetten kimondja, hogy „Az Egyezményben részes államok elismerik a gyermek egyesülési és békés gyülekezési jogát”" - írja a TASZ, amely a diákok tüntetésével kapcsolatos, leggyakrabban előkerülő kérdésekre válaszol.

hirdetés
hirdetés

Hozzáteszik: a tüntetésen való részvétel önmagában nem ment fel az iskolalátogatási kötelezettség alól, ahhoz, hogy ez alól bárki mentesülhessen, igazolnia kell a távollétet. "Ennek legegyszerűbb módja a szülői igazolás. Az iskola házirendje meghatározza, hogy hány napnyi távolmaradást igazolhat a szülő. Ezek szabadon felhasználhatóak, nem kell sem a szülőnek, sem a diáknak indokolnia, hogy miért az adott távolmaradást igazolja vele" - írják.

"Ha az iskola esetleg éppen a tüntetésre tekintettel tanítási szünetet rendel el, akkor nincs semmilyen teendőd, nem kell igazolást vinned. Ha ilyen eset lenne, az sem jelenti viszont azt, hogy kötelezően el kellene menned a tüntetésre, ez a te döntésed" - teszik hozzá.

A TASZ arra a kérdésre is válaszol, mit tehetnek a diákok, ha egy szaktanár, az osztályfőnök, vagy az iskolaigazgató megtiltja nekik a tünetésen való részvételt? "A véleménynyilvánítás alkotmányos jog, amelyet kizárólag törvényben lehet korlátozni, így tehát minden ilyen tiltás jogszerűtlen. Emiatt nem is lehet szankcionálni azt, ha mégis elmész a tüntetésre. Ha emiatt jogsérelem ér, hívd jogsegélyszolgálatunkat, és tájékozódj a jogorvoslati lehetőségről" - írják, hozzátéve: senki, sem az osztályfőnök, sem az igazgató nem készíthet listát arról, kik mennek el a tüntetésre, ez jogellenes. "Ha valaki megosztja a véleményét, akkor sem kerülhet bele semmiféle olyan nyilvántartásba (listára, táblázatba stb.), amihez kifejezetten nem járult hozzá" - magyarázzák.

Nem szimpla lógás - hová mennek iskola helyett a tüntető diákok pénteken?

„Nem szimpla lógásra biztatunk benneteket - annak ellenére, hogy a túlterheltség miatt bőven ráférne mindannyiunkra a pihenés" - írják a január 19-i „Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért" akció szervezői. „Január 19-én délelőtt nem megyünk suliba, kiállva az oktatási rendszer fejlesztéséért.

hirdetés

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:

Szégyenteljes és tisztességtelen dolog, vélemény nyilvánításban, magáért kiállásban akadályozni akárkit!! Igenis, hogy álljon ki az igazáért, jövőjéért a diák. Pláne a már felnőtt középiskolás korúak.Persze ettől még lesz listázás, megtorlás, ahogy ezt a szemét orbáni rendszert a talpnyalóik működtetik.

MAJD , HA LEJÁR AZ IGAZSÁGTALANUL RÁM SZABOTT BÜNTETÉSEM FOLYTATNI FOGOM A HOZZÁSZÓLÁSAIMAT ! PERSZE OLYAN HANGNEMBEN HOGY ÁLLANDÓAN DICSÉRNI FOGOM A HOZZÁSZÓLÓKAT ÉS A FACEBOOK DRÁGA MUNKATÁRSAINAK NŐI , VALAMINT FÉRFI TAGJAIT IS !!! ADDIG VISZLÁT ! MÉG EGY HÉT , A RABSÁGOM LETELIK ! SZABAD LESZEK ! ÉN NEM SZOLGÁLTAM RÁ ARRA , HOGY IGAZSÁGTALANUL A SOROZATOS BÜNTETÉSÜKET KELLJEN ÉLVEZNEM ! SZIA ! DRÁGA JÓAKARÓIM !!! AKI MEG SZELET VET , AZ VIHART ARAT !

AnonIren

Én sem értek egyet azzal, ha gyerekeket politikai célokra használnak, azonban ez az Ő jövőjükről szól. Ráadásul egy 16-19 éves fiatalnak igenis lehet önálló véleménye. És ha azt nem hallgatják meg, az sokkal nagyobb baj, mintha elítélnénk a gyerekeket azért, mert van önálló véleményük. Ha a hatalom azt hiszi, hogy ezek a gyerekek nem tudnak önálló véleményt mondani, akkor nagyon tévednek és egy ilyen tévedésnek beláthatatlan következményei lesznek, még akkor is, ha azt próbálják a szőnyeg alá söpörni, bagatelizálni, vagy cinikus módon leszólni. Vegyék tudomásul, hogy az új generáció máshogy gondolkozik. Ha például egy munkáltató nem foglalkozik az új generáció változásaival, akkor munkaerőhiány lesz nála. És ez igaz az országra is, hiszen az egyetemisták zöme a tanulás után távozni készül innen. Ezt besöpörhetik a szőnyeg alá, de mi lesz a vége...?

TheAsdfer

Ahogyan az is, hogy a megtanított dolgok 80%-át kidobhatod, mert semmire sem jó.

TheAsdfer

Ahogyan az is hogy a megtanított dolgok 80%-át kidobhatod, mert semmire sem jó.

Szégyenteljes és tisztességtelen dolog, hogy a kiskorú fiatalokat politikai célokra használják fel.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X