Rengeteg pedagógust ért kellemetlen meglepetés, ők nem kapnak magasabb pótlékot

3

Csak a Klebelsberg Központ (KK) bizonyos feladatokat ellátó pedagógusai számára növelték a pótlékokra fordítható keretet, a szakképzés tanárainak nem – tudta meg a Magyar Nemzet.

Forrás: pixabay

A lap azt írja, a problémáról Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke is beszélt a szervezet múlt heti konferenciáján. A Klebelsberg Központ ugyanis saját hatáskörében úgy döntött, hogy úgynevezett középarányos pótlékemelést hajt végre, ami az osztályfőnököket, a munkacsoport-vezetőket, intézményvezető-helyetteseket és a gyakorlati oktatás vezetőit érinti.

hirdetés
hirdetés

Ez azt jelenti, hogy míg például az egyetemi végzettségű osztályfőnökök eddig egységesen a pótlékalap tíz százalékát kaphatták meg (20 300 forintot), addig most már akár a harminc százalékát is (60 900). Az pedig, hogy az érintett mennyit kap, az intézményvezető döntése. Ugyanakkor az igazgató nem adhatott volna mindenkinek harminc- százalékos emelést, mert a KK egy-egy osztály után húszszázaléknyi pótléknak megfelelő összeget biztosított a korábbi tíz százalék helyett.

Itt vannak a pedagógusok fizetési adatai: ilyenek lesznek a pótlékok szeptembertől

Az osztályfőnökök és munkaközösség-vezetők pótléka a tankerületi központokhoz tartozó iskolák pedagógusai esetében az eddigi összegnek akár a háromszorosát is elérheti a következő hónaptól kezdve - írta pénteki közleményében a Klebelsberg Központ, hozzátéve: a pótlékok irányadó mértéke a jogszabályban meghatározott középérték, és az intézményvezetők dönthetnek arról, hogy miként differenciálják a pótlékok összegét.

Az ügy kapcsán Horváth Péter arról beszélt a rendezvényen, hogy a pótlékokkal kapcsolatos intézkedések kedvezők voltak, ám azt nem tartja méltányosnak, hogy csak a KK fenntartása alatt dolgozó pedagógusok részesültek az intézkedésben, míg például a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) tartozó, akár ugyanazt a feladatot ellátó tanárok nem. Ezért a Nemzeti Pedagóguskar jelezte a problémát az NGM illetékes helyettes államtitkárának, Pölöskei Gábornénak. A gazdasági tárca pedig ígéretet tett rá, hogy egyeztetni fog a KK-ért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumával.

Üzent az államtitkár: nemsokára megkapják a magasabb fizetést a tanárok. Már akinek emelik a bérét

A napokban utalják a pedagógusoknak az életpálya alapján megemelt béreiket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a pedagógusok világnapján tartott budapesti sajtótájékoztatón. Rétvári Bence felidézte: elsőként a pedagógusok számára indították el az életpályát és a béremelést, s öt év alatt ennek köszönhetően 50 százalékkal nőttek a keresetek.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

Vajon a nehéz körülmények között dolgozó szakszolgálati utazó szakember pótléka miért nem emelkedik?

Bull Pit

Jogos a kérdés. Én, mint pedagógus, még az iskolában megtartott összes tanítási órán sem foglalkozom mással, mint a pénzzel. Már évek óta ezt teszem. Barom.

Ha a pedagógusok állandóan a pénzzel foglalkoznak, akkor mikor tanítanak.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X