Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Mitől függ, kit vesznek fel gimnáziumba vagy szakgimnáziumba?

Milyenek a pontszámítási szabályok a középiskolai felvételin? Itt találjátok a legfontosabb információkat.

A szakgimnáziumok és gimnáziumok háromféle pontszámítási módszert alkalmazhatnak. Vagy kizárólag az általános iskolai jegyeket, vagy a tanulmányi eredményeket és a központi írásbeli felvételin szerzett pontszámot, vagy a tanulmányi eredményeket, a központi írásbeli és a szóbeli felvételi pontszámát veszik figyelembe.

Általános iskolai jegyek

hirdetés
hirdetés

Arról is a középfokú iskolák dönthetnek, hogy milyen tantárgyak osztályzatait veszik figyelembe. A tanulmányi eredmények közül az év végi és a félévi jegyeket is beszámíthatják, a magatartás és a szorgalom értékelését azonban nem vehetik figyelembe.

Írásbeli és szóbeli felvételi

A magyar- és matematikavizsga eredménye az összpontszám legalább 50 százalékát, a szóbeli (ha az iskola azt is tart) eredménye az összpontszám legfeljebb 25 százalékát határozza meg. Megvan, mikor kell vizsgázniuk a középiskolába jelentkező diákoknak

Alkalmassági vizsgák

A művészeti és sportiskolák egyéb − például sportegészségügyi, fizikai képességfelmérési, alkalmassági − vizsgákat is tarhatnak. A diákok megfelelt/nem felelt meg értékelést kaphatnak, a részletes értékelést az intézmények a jelentkezők rangsorolásához azonban nem használhatják fel.
Ilyen lesz az idei középiskolai felvételi: a legfontosabb dátumok és határidők

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X