szerző:
Eduline

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint az oktatási államtitkárság olyan tájékoztatást adott a mindennapos testnevelés megszervezéséről, amely félreérthető, nem veszi figyelembe a jogszabályok rendelkezéseit, megtéveszti az iskolaigazgatókat és a szülőket.

Az érdekvédők közleményükben kiemelték: a napközis foglalkozások a nem kötelező tanórai foglalkozások közé tartoznak, ebből adódóan a tanuló azokon való részvétele a szülő döntésén múlik. Álláspontjuk szerint a napközis foglalkozásokon való részvétel kötelezővé tétele törvénysértő, és az ezekről való mulasztást még akkor sem lehet figyelembe venni a tanuló értékelésénél, minősítésénél, az iskoláztatási támogatás megvonásával kapcsolatos eljárásban, ha a napközibe beiratkozott tanuló igazolatlanul távol marad a napközis foglalkozásról.
   
A PSZ úgy véli: az államtitkárság közleményének kiadása azért is érthetetlen, mert a közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján az iskoláknak - a kötelező és a nem kötelező tanórai foglalkozások keretében - meg kell szervezniük a mindennapos testedzést. Az általános iskolák első-negyedik évfolyamán a tanórai foglalkozások keretében kell megszervezni a mindennapos testedzést.

Általános iskolai tornaóra - csak délután szervezhetik meg a foglalkozásokat
©

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az általános iskolai intézményvezetőknek küldött levelében azt írta, hogy délutáni napközis foglalkozás keretében szervezhető meg alsó tagozaton a mindennapos testnevelés a most induló tanévben. A kormany.hu oldalon hétfőn közzétett dokumentumban az államtitkár kifejtette: az új, nemzeti köznevelésről szóló törvény megjelenése előtt, a most induló 2011/2012-es tanévben az 1-4. évfolyamon tanulók számára - azokon a napokon, amikor délelőtti órarendjükben a testnevelésóra nem szerepel - a délutáni napköziben, annak óraszáma, pedagógus-létszámkerete és infrastruktúrája felhasználásával kerülhet sor a többletfoglalkozások megszervezésére.
   
Hozzátette, hogy az e korosztályba tartozók országosan mintegy 80 százaléka veszi igénybe a napközit. Arra kérik az intézményvezetőket,  gondoskodjanak arról, hogy - az igazolt sportolók indokolt elengedését kivéve - valamennyi kisgyerek részt vehessen a délutáni sportfoglalkozásokon, "sőt tegyenek azért, hogy azokon örömmel részt is vegyenek" a tanulók.
   
Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának július 5-i ülésén jelentette be, hogy jövő ősztől bevezetik a kötelező mindennapos testnevelést az általános iskolákban, s ennek megvalósítását létesítményfejlesztési programokkal kívánja segíteni a kormány.
   
A főosztályvezető akkor hozzátette: a kötelező mindennapos testnevelés bevezetéséről a megegyezés már megszületett Czene Attila, sportért felelős és Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár között. Ennek értelmében a 2012/13-as tanévtől heti három délelőtti és két délutáni testnevelésórát tartanak majd a négy alsó osztályban, míg a felső tagozaton az első évben még csak az ötödikeseknél vezetnék be a mindennapos testnevelést.
   
Közlése szerint 335 olyan alap- és középfokú oktatási intézmény van jelenleg Magyarországon, amely nem rendelkezik sportinfrastruktúrával. A feltételek javítása érdekében a sportért felelős államtitkárság négy régióban összesen nyolcmilliárd forint értékben ír ki hamarosan létesítményfejlesztési pályázatot.

MTI