szerző:
Eduline

Alkotmánybírósághoz fordult két osztrák anya az ötéves korú gyerekek kötelező óvodai nevelésének bevezetése miatt - számolt be róla vasárnap az osztrák rádió.

Kötelező az óvoda - akár akarja a szülő, akár nem
A két nő érvelése szerint a szülők neveléshez való jogát és a magánélethez, valamint a családi élethez való jogot sérti a kötelező óvodai év - hangzott el az ORF tudósításában.

A kormány tavaly rendelte el, hogy minden gyermek iskolakezdés előtt egy évvel, ötéves korában heti legkevesebb négy napot, illetve 16 órát óvodában töltsön. A rendelkezéssel az a kormány célja, hogy az iskolai oktatásban jobb és kiegyenlítettebb esélyekkel vegyenek részt a gyerekek. A kötelező óvodai évért nem kell fizetniük a szülőknek. A kormány évi 70 millió euróval támogatja a tartományok ezzel kapcsolatos kiadásait.

Az első kötelező óvodai év után időközben a kormány egy második bevezetését mérlegeli a hiányos némettudású vagy németül nem beszélő gyerekek számára. Ezzel elsősorban a bevándorlók gyermekeinek integrációját akarják elősegíteni. Az oktatási minisztérium egy 2009-ben közzétett felmérése szerint a bécsi iskolák tanulóinak 40 százaléka nem német anyanyelvű, s minden második iskolában 90 százalék felett van a németet második nyelvként használó gyerekek aránya.

MTI