szerző:
Eduline

Száz amerikai középiskolás lány neve került fel arra a facebookos listára, amely állítólagos szexuális szokásaik szerint rangsorolja a tinédzsereket. Az oldalt egy éjszaka alatt több mint hétezren lájkolták.

A rendőrség már nyomoz az ügyben, a listán ugyanis a diákok család- és keresztnevét is feltüntették a „rangsor” összeállítói – írja a Daily Mail. A botrány összesen hét westchesteri, New York-i, greenwichi és connecticuti iskolakerületet érint. „Bárki is tette, megérdemli a büntetést. Ha az illető hozzánk jár, a lehető legszigorúbban fogunk eljárni vele szemben” – mondja James Ruck, a Harrison gimnázium igazgatója. Az iskola diákjai közül többen szerepelnek a listán. Néhány héttel ezelőtt egy tanárnő került bajba facebookos bejegyzései miatt, azt írta ugyanis a közösségi oldalon, hogy "legszívesebben kilökném a gyerekeket az ablakon". A botrány következményeiről itt olvashatsz.

Kínos helyzetbe hozta a diákokat a Facebook-lista
©

A listát a tizennyolc éves Sergio Siano tette közzé Facebookon – az eredeti „lotyólista” címet „mocsoklistára” cserélve, hogy megfeleljen a közösségi oldal szabályainak. A rangsorban, amelyet már töröltek az oldalról, eredetileg fiúk is szerepeltek, a facebookos verzióban viszont már csak a lányok nevét tüntették fel. Siano azt állítja, hogy nem ő az eredeti szerző. „Nem én készítettem a listát. Én csak a Facebookra tettem fel, mert mindenki nyaggatott, hogy küldjem át nekik, és elegem lett. Ha bárki dühös rám emiatt, hát legyen, nem fogok bocsánatot kérni” – nyilatkozta az egyik New York-i napilapnak.


Amanda Mickatavage – aki tavaly végzett a Port Chester gimnáziumban – szintén olvasta a rangsort, és benne a saját nevét. „Azt is leírták, hogy a lányok miért voltak mocskok. Az egész hazugság” – mondja a volt diák, aki szerint a listán szereplő lányok élete a „rangsor” közzététele óta rémálommá vált.

Egy 16 éves Saint Louis-i középiskolás halála óta komoly büntetést kaphatnak azok az amerikai diákok, akik közösségi oldalakon alázzák meg osztálytársaikat. Megan Meier azért vetett véget az életének, mert egyik osztálytársa és annak édesanyja heteken keresztül egy 15 éves, Josh nevű fiú nevében levelezett vele az egyik közösségi oldalon, majd lejáratókampányba kezdtek. Az iskolások közti cyberbullyingról itt olvashatsz bővebben.

eduline