szerző:
Eduline

Állami támogatással minden általános- és középiskolás eljuthat a határon túli magyarlakta területekre – erről még októberben döntött az Országgyűlés. A minisztériumok most a részleteken dolgoznak, pályázni várhatóan a jövő tanévtől lehet majd.

©
2013-ig pályázati segítséggel, azt követően pedig normatív támogatással minden közoktatásban tanuló diák legalább egyszer eljuthat állami támogatással határon túli magyar lakta területekre.

Az Apáczai Közalapítvány még 2009-ben hirdetett pályázatot a program tesztelésére. A munkaerő-piaci alaptól kaptak támogatást, ezért csak szakközép- és szakiskolák jelentkezhettek - mondta a közalapítvány vezetője az mr1-Kossuth Rádiónak.

Csete Örs hozzátette: 216 millióból tavaly csaknem hatezer diák és hatszáz tanár utazott Délvidékre, Felvidékre, Kárpátaljára és Erdélybe. Egy diák utazása nagyjából körülbelül harmincezer forintba került, ennyit kellett fizetni a buszútért és a szállásért.

A programnak még tart a szakmai és pénzügyi előkészítése, ezért a pályázatra a jövő tanévtől jelentkezhet az iskolák többsége - mondta a közoktatási helyettes államtitkár. Gloviczki Zoltán szerint január végéig tisztázódik, hogy a két illetékes tárca - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, illetve a Nemzeti Erőforrás Minisztérium - hogyan használja fel a rendelkezésére álló forrásokat.

eduline