szerző:
Eduline

Minden előítélettel szemben a lányok nem tehetségtelenebbek a fiúknál a matematika terén - közölték amerikai kutatók.

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói 242 tesztet néztek át, amelyet az elmúlt húsz évben végeztettek el összesen 1,2 millió gyermekkel és fiatallal, és több nagyszabású, hosszú távú kutatást is tanulmányoztak. A férfiak és a nők matematikai képességei közötti különbség jelentéktelen - összegezte a tapasztalatokat a kutatás vezetője, Janet Hyde.

A tudományos világ már rég elismert tényként kezeli a mostani eredményt - fűzte hozzá Matthias Sutter, az Innsbrucki Egyetem kutatója a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint.

Az összes korcsoportban egyenlő eredménnyel vizsgáznak a nemek, a különbség csupán abból adódik, hogy a fiúk versenyszelleme túltesz a lányokén, ez pedig növeli esélyeiket - magyarázta a szakértő.


Számos szülő és tanár fejében mindazonáltal még nem tudatosultak ezek a tények. Márpedig az előítéletek rossz hatással vannak a lányok teljesítményére - hívják fel a figyelmet az amerikai tanulmány szerzői. Ha egy matematikai feladvány előtt azt sugalljuk a nőknek, hogy a férfiaktól jobb eredményt várunk el, a jóslat be is teljesül - fogalmaznak. - A sztereotípia további végzetes következménye, hogy a lányokat gyakran lebeszélik a természettudományos vagy mérnöki pályáról.

Sutter szerint a helyzet felszámolásán az segíthet, ha a diákok rendszeres visszajelzést kapnak teljesítményükről. Ezáltal a lányok felismerhetik, hogy ugyanolyan szinten vannak, mint a fiúk, és több önbizalmat nyernek versenyhelyzetben.

A fiúk jellemző problémája ezzel szemben az, hogy gyakran túlértékelik képességeiket. Ennek orvoslására Sutter egy dél-tiroli iskola módszerét nevezte meg, ahol őszintén feltárják és megbeszélik az összes diák erősségeit és gyengeségeit, elősegítve a reális önértékelést


mti